2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Továbbra sem tudni, miért gyilkolt a Las Vegas-i mészáros

2017. október 3., kedd 15:03, frissítve: kedd 22:30

Halogatja a fegyvertartás szigorítását az amerikai elnök az Egyesült Államok történetének legvéresebb mészárlása ellenére. Donald Trump úgy fogalmazott, hogy „idővel” foglalkozik a témával. A Las Vegas-i vérengzés áldozatainak száma 59-re nőtt. A nyugdíjas elkövető végzett magával, indítéka továbbra sem ismert.

Számtalan gyertyát gyújtottak a vasárnapi tömegmészárlás áldozatainak emlékére Las Vegasban. „Szégyen, hogy egy ilyen tragédiának kell az embereket összehoznia. De bármi is az oka, hogy az emberek egyesülnek, ott vagyok” – fogalmazott az egyik résztvevő.

Az emlékezők között túlélők is voltak.„Talán a 3. dal volt, amikor meghallottam a lövéseket, azt hittem, tűzijáték. Az első kör után rájöttem, nem, menni kell. Megfogtam a barátom kezét, és menekültünk” – idézte fel a vérfürdővé változtatott countryfesztivált egy fiatal nő.

Nem tudni magyar áldozatról
Szijjártó Péter külügyminiszter kedden sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a mészárlásnak nincs magyar áldozata, de többen konzuli védelmet kértek.

A véradóközpontok előtt hosszú sorok kígyóztak a közel 600 ezer lakosú városban. Volt, aki órákat várt azért, hogy segíthessen. 500 sérült vagy sebesült került kórházba. „Káoszt láttam. 40-50-en lehettek a teremben, vagy többen. Az ágyak mind megteltek, és az embereket meg csak hozták be” – mesélte az egyik vegasi kórház főnővére.

A countryfesztivál 20 ezres közönségére egy nyugdíjas könyvelő nyitott tüzet a Mandalay Bay szálloda egyik  emeleti szobájából. Stephen Paddock sikeres üzletember volt, aki dollármilliókat halmozott fel. Nyugdíjba vonulása után a szerencsejáték lett a szenvedélye. Ismerősei elmondása szerint több államban voltak ingatlanjai, ám egyiket sem rendezte be teljesen. A kaszinó volt a valódi otthona.

„A nyomozók most a bizonyítékokon keresztül próbálják meg összeállítani a tömeggyilkosság mögött álló lehetséges motivációt és minden olyan részletet, ami segíthet megvilágítani ezt a szörnyű esetet. 23 lőfegyvert foglaltunk le a Mandalay Bayben és 19-et a mesquite-i házban” – ismertette Todd Fasulo, Las Vegas seriffhelyettese.

Magának való volt, és vonzódott a fegyverekhez

Paddock Las Vegastól 130 kilométerre lakott egy nevadai kisvárosban. A szomszédok visszahúzódó emberként ismerték. „Nagyon csöndes, magának való volt. Azt halottam, hogy nem nagyon lehetett tudni, hogy otthon van, kivéve, hogy kihozta a szemetet, és visszament a házba” –  mondta az egyik szomszéd.

Idős édesanyja és öccse Floridában él. Apjuk bankrablásért ült, fiai alig ismerték. „Nem volt köze egyetlen politikai vagy vallási szervezethez, sem a fehér felsőbbrendűséget hirdetőkhöz, amennyire én tudom” – nyilatkozta Eric Paddock, az elkövető öccse.

Stephen Paddocknak nem volt priusza sem, katonai kiképzést nem kapott, és nem volt tagja a Nemzeti Gárdának. Szélsőséges csoportokkal nem állt kapcsolatban, bár az Iszlám Állam nevű terrorszervezet azt állítja, hogy a férfi a közelmúltban áttért a muszlim hitre, és annak nevében gyilkolt. A fegyverekhez valamiért mégis vonzódott.

Az amerikai elnök szerint a férfi egyszerűen őrült volt. „Ez egy beteg, háborodott ember. Valószínűleg sok problémája volt. Nagyon alaposan megvizsgáljuk a hátterét. De egy nagyon-nagyon beteg személlyel állunk szemben” – mondta Donald Trump.

„Teljesen normális időben jött be. Arról beszélt, hogy új a környéken, és felkeresi a környék összes fegyverüzletét. Talált a polcunkon olyat, ami tetszett neki, körbenézett máshol is, mielőtt vett valamit” – számolt be egy nevadai fegyverboltos.

Megint téma a fegyvertartás szigorítása

Nevada államban lehet a legkönnyebben fegyverhez jutni az Egyesült Államokban. A vásárlót átvilágítják ugyan, de nyilvántartásba nem veszik. A tulajdonukban lévő fegyvert bárkinek továbbértékesíthetik. Az Egyesült Államok történetének legvéresebb mészárlása után a demokraták ismét a fegyvertartás szigorítását követelik.

„Azt szeretném, hogy kollégáim is megérezzék azt a fájdalmat, amit egy ilyen szörnyű erőszak áldozatai éreznek, amikor egy ilyen testület hallgat. A fájdalom mély, a sebek mélyek Newtownban, de még mélyebbek amiatt, hogy ez a testület négy és fél éven át semmit sem tett, hogy megakadályozzon egy újabb tömeggyilkosságot” – közölte Christopher Murphy, Connecticut egyik demokrata szenátora.

Az államban 2012-ben egy iskolában követtek el vérfürdőt. A fegyvertartás korlátozását sürgeti Gabrielle Giffords arizonai képviselő is, aki néhány éve túlélt egy lövöldözést. „Olyan elnökre van szükségünk, aki elismeri, hogy a fegyveres erőszakkal kapcsolatos probléma létezik, és megoldáson dolgozik. Az amerikaiaknak többre van szükségünk, mint az elnök imáira, a terveire van szükségünk” – hangoztatta Giffords férje.

Amerikában a hasonló vérfürdők után rendre előkerül a fegyvertartás szigorítása, de a pénz és a fegyverlobbi eddig mindig erősebbnek bizonyult.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!