2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Volt felesége buktatta le az ISIS-vezért

2016. április 1., péntek 13:03, frissítve: péntek 13:04

Az amerikai elnök Iszlám Állam elleni megbízottja szerint Szíriában, Rakka városa környékén rejtőzködhet a terrorszervezet vezére. Ez az információ a szervezet vezetőjének volt feleségétől származik, akivel egy svéd televízió interjút készített. A nő normális emberként ismeri Abu Bakr al-Bagdadit, akitől később megszökött.

Az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak a felesége egy svéd tévének adott interjúban beszélt arról, miért szökött meg a férjétől. Saja első férje egy iraki fegyveres csoport tagjaként halt meg, majd nagybátyja hozta össze az özvegyet azzal a férfival, aki később a hírhedt terrorszervezet vezetőjeként lett ismert. A nő elmesélte, hogy 2008-ban ment hozzá az akkoriban Hisam Mohamed néven ismert egyetemi oktatóhoz. Bár az amerikai hírszerzés szerint al-Bagdadi szexuális rabszolgaként tartott fogva nőket, köztük a 2015-ben meghalt amerikai aktivistát, a nő szerint jó férj volt. „Ideális apa volt a gyerekek számára. Tanár volt, tudja, milyenek a tanárok. Tudta, hogyan kell a gyerekekkel bánni, jobban, mint az anyjukkal” – emlékezett vissza az asszony, aki pár hónappal a házasságkötés után megszökött al-Bagdaditól, mert csak utasításokat adott neki.

Utoljára 2009-ben beszéltek. A nő nem is tudta, mi történt ezután a férjével. 2014 decemberében harmadik férjével és nyolcéves kislányával együtt Libanonban tartóztatták le, azután, hogy hamis okmányokkal átlépte a határt. Akkor tudta meg a hatóságoktól, hogy előző férje a világ legveszélyesebb embere lett. Megrázták az információk, mert nem tudott semmit terrorista kapcsolatairól.

„Elképzelhető, hogy kettős életet élt, és az, hogy nem mondott neki semmit, és titokzatos volt, azért történt, mert az asszony nem volt bűntársa a valódi felének, a mudzsahed harcos énjének” – nyilatkozta Mia Bloom, a Bombázó: a terroristanők ezer arca című könyv szerzője.

Saja egy évvel később szabadult, amikor az al-Kaida szíriai szárnya fogolycserét hajtott végre a libanoni hatóságokkal. Az asszony szerint az Iszlám Állam vezetője a szervezet szíriai bázisán, Rakka környékén bujkálhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!