2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Vetélytársát plagizálta Le Pen

2017. május 2., kedd 19:23

Nemcsak szavazóit hódítaná el, szavait is átvette korábbi jobboldali riválisának Marine Le Pen. Stábja elismerte az egyezést, amit azzal magyaráz, hogy a szélsőjobboldali politikus minden francia jelöltje szeretne lenni. A centrista jelölt, Emmanuel Macron közben kitiltotta az orosz állami média munkatársait kampányközpontjából.

Szó szerint ugyanazt mondta a francia elnökválasztás első fordulójában alulmaradt Francois Fillon, mint a hétvégi második forduló egyik jelöltje, Marine Le Pen, még a franciául nem tudók is hallhatják a beszédek egyezését. A konzervatív jelölt április 15-ei nagygyűlésén elmondott beszédből a Nemzeti Front aspiránsa május 1-jén emelt át részeket, köztük a Franciaország nagyságáról szóló fejtegetést, egy az egyben.

A szélsőjobboldali Le Pen azokat a szavakat is átveszi Fillontól, hogy „a kultúra, a kétség, a vita, a kompromisszum, a párbeszéd útja az egyensúly, az egyének és a népek szabadságának útja”. Míg Fillon ezt a nácizmussal és a sztálinizmussal szembeni francia válaszra alkalmazta, addig Le Pen a globalizációval és az iszlamista ideológiával szembeni alternatívaként említette meg.

A Nemzeti Front vezető politikusai vállalják az egyezést, szerintük ezzel Marine Le Pen csak azt akarta megmutatni, hogy az összefogás jelöltje, nem pedig egy párté. Tanácsadója elutasítja a plágium vádját, szerinte a sajtó szándékosan csak egy rövid részletet emelt ki.

Florian Philippot, Le Pen tanácsadója szerint csak egy rövid részletet emeltek ki a beszédből. Azt azonban elismerte, „ez egy biccentés Fillonnak, amit teljes mértékben bevallunk. A beszédének a része nem Le Pen politikai programjának a része, hanem a francia identitásról szóló rész volt, amit nagyon megindítónak, meghatónak találtunk. Láthatják, Marine Le Pen nem pártpolitikus, hanem a második forduló jelöltje, aki összetoborozza az embereket. Nem pártpolitikus, hanem azt mondta, ami meghatotta.”

A vasárnapi második fordulóban az egykori szocialista Emmanuel Macron a felmérések szerint 60:40 százalék arányban vezet Le Pen előtt, akinek nagy szüksége lenne Fillon szavazóira is.

Közben a centrista Macron kampánystábja kitiltotta az orosz állami médiát az elnökjelölt központjából. A stáb kampánycsapata azért nem adta meg a Russia Today televízió és Sputnik rádió munkatársainak a sajtóbelépőt, mert szerintük a két orosz állami médium hamis híreket gyárt, és aláássa a kampány függetlenségét. Az RT szóvivője úgy véli, a francia jelölt döntésében feltehetően közrejátszott egyik tudósításuk, amelyben egy Putyin-párti francia törvényhozó azt állította: Macron az amerikai politikai és pénzügyi elit bábja, rövidesen pedig bizonyítékokat is bemutat erről.

Az oroszok többsége egyébként szívesebben látná Le Pent az Élysée-palota következő lakójaként – legalábbis egy orosz állami közvélemény-kutató felmérése szerint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!