2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Veszélyes sósav gáz keletkezik a vulkánkitörés miatt

Hír TV

2018. május 21., hétfő 12:34, frissítve: hétfő 13:22

Nagy mennyiségű sósav szabadul fel a hawaii vulkánkitörés miatt. A kráterből leömlő lávafolyam keresztülfolyt egy országúton, és elérte az óceánt. Ott keletkezik a veszélyes sósavas gőz, ami belélegzéskor súlyosan károsíthatja a tüdőt, szemet, és irritálja a bőrt, ezért óvatosságra intették és gázmaszkok használatára utasították a helyieket.

Új veszély fenyegeti a helyieket a Hawaii vulkánkitörés miatt. A masszív lávafolyam ugyanis elérte már az óceánpartot és a sós vízzel keveredve nagy mennyiségű sósav szabadul fel. A levegőt közben folyamatosan szennyezi a vulkánból áradó kéndioxid is, így széljárástól függően arra kérhetik a lakosságot, hogy védőfelszerelésben menjenek ki az utcára.

A lávafolyó azután jutott a partra, hogy keresztülszelte az egyik autópályát. „Az éjszaka közepén folyt keresztül az autópályán a láva, ott jutott le az óceánhoz, ahol látható is a láva miatt kialakult gőzfelhő” – mondta a helyi rendőrségi szóvivő.

A Hawaii legdélibb szigetén található Kilauea a világ egyik legaktívabb vulkánja. Az elmúlt 35 évben a kráterében folyamatosan fortyogott az iszap és rendszeresen folyik belőle az 1100 Celsius fokon izzó láva. A mostani kitörés miatt attól tartanak, hogy a légtérbe kerülő vulkáni hamu a légi közlekedést is veszélyezteti. A hamu ugyanis még 9 ezer méter magasan is képes károsítani a repülőgépek hajtóművét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!