2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Vérüket adták a britek rokonszenvéért

2015. augusztus 21., péntek 15:22, frissítve: péntek 15:42

Nagy-Britanniában lengyel munkások tiltakoztak a bevándorlók visszaszorítása ellen. A sztrájk ötlete megosztotta a szigetországba kivándorolt lengyeleket, akik közül többen véradókampányt indítottak a britek rokonszenvének elnyeréséért.

„Migránsok, egyesüljetek!” – hirdette egy lengyel nyelvű felirat Londonban. A Nagy-Britanniában dolgozó lengyel bevándorlók tüntetésén több volt az újságíró, mint a résztvevő. „Ha minden bevándorló letenné a munkát egy napra, akkor megbénulna az ország. Ez a legjobb eszköz arra, hogy megmutassuk az embereknek, mennyire függ ez az állam a migránsok munkájától” – mondta egy lengyel munkás.

A sztrájk ötlete megosztotta a szigetországban dolgozó lengyeleket. A munkabeszüntetés ellenzői Lengyel Vér néven kampányt indítottak, arra kéve honfitársaikat, hogy adjanak inkább vért, hogy elnyerjék a britek rokonszenvét. „Azt hiszem, hogy ez a kampány megpróbál minket a brit társadalom részévé tenni. Véget vetettünk annak, hogy a brit emberek olyan migránsokként gondoljanak ránk, akik csak a munkáért és segélyekért jönnek ide. Azt akartuk, hogy lássák, valami jót is teszünk értük” – mondta egy másik lengyel migráns.

A brit egészségügyben örülnek a lengyel véradóknak. „Teljesen ámulatba estünk. Mindig nagyszerű, ha a közösségek összefognak, és próbálnak valami jót tenni az országért” – nyilatkozta Jon Latham, az NHS vér és transzplantációs részlegének vezetője.

Nagy-Britanniában becslések szerint csaknem 700 ezer lengyel él, közülük hivatalosan mintegy félmillióan dolgoznak. Többségük az uniós munkavállalási korlátok megszűnése után telepedett le a szigetországban. A brit politika azonban ma már szigorítana a bevándorláson.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!