2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Véres lövöldözés: egymásra mutogatnak

2015. május 11., hétfő 12:13, frissítve: csütörtök 15:08

Huszonnégyre emelkedett a kumanovói lövöldözés halottainak száma. A kormány és az ellenzék politikusai egymásra mutogatnak Macedóniában a szombati kumanovói lövöldözés kapcsán. Az észak-macedóniai városban 24-en haltak meg, amikor fegyveresek támadtak civil és kormányzati célpontokat, majd összecsaptak a rendőrökkel. A kormány szerint koszovói albán terroristák voltak az elkövetők. Az ellenzékiek szerint azonban a kormány így akarja elvonni a figyelmet egy kompromittáló hangfelvétel kiszivárgásáról.

Kumanovo albán negyedét lezárták, a házak elnéptelenedtek. A Szkopjétől 40 kilométerre északra fekvő városban szombat este törtek ki az összecsapások, amikor egy külföldi fegyveres csoport megpróbálta megszállni a város északi részét. A 70 támadó közül 14-en meghaltak. A macedón belügyminisztérium szóvivője szerint a fegyvereseket volt koszovói albán lázadók vezették. A helyiek azonban inkább a kormányt hibáztatják.

– Biztos, hogy nem terroristák voltak, mert nincsenek terroristák. Az igazi terrorista Nikola Gruevski miniszterelnök és Snezana Jankulovska belügyminiszter, meg Ali Ahmeti és a tolvajbandája. Ők maguk csinálták ezt. Terroristákat nem láttunk. Semmilyen gyanúsat nem láttunk a környéken – mondja Zekirja Ismaili komanovói lakos.

A kormányellenes tüntetések egy hete kezdődtek, amikor nyilvánosságra került egy olyan hangfelvétel, ami szerint a miniszterelnök, a belügyminiszter és titkosszolgálati vezetők megpróbáltak eltussolni egy négy évvel ezelőtti gyilkosságot. 2011-ben Szkopjében egy fiatal tüntetőt vertek agyon a rendőrök a választások után. A felvétel kiszivárgása utáni demonstrációkat a rendőrök leverték, a kormány pedig ideiglenesen felfüggesztette a szabad gyülekezést lehetővé tevő alkotmányos jogot is, és az ellenzékre hárítják a felelősséget.

– A macedón kormánypárt állandóan azt hangsúlyozza, hogy ez egy olyan sötét forgatókönyv, amit az ellenzék vezetői és azok a civil szervezetek állítottak össze, amiket Soros György pénzel, hogy destabilizálják Macedóniát, és átvehetik a hatalmat a kormánytól – nyilatkozta Ognen Janeski újságíró.

Több nyugati ország a történtek kivizsgálására szólította fel Szkopjét. A kormányellenes tiltakozók május 17-re újabb tüntetést szerveznek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!