2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Véget ért a ramadán

Hír TV

2018. június 15., péntek 12:16, frissítve: péntek 12:57

Tegnap naplementekor véget ért az iszlám szent böjti hónapja, a Ramadán. És egyúttal megkezdődött a Böjt megtörésének háromnapos ünnepe, amelyen a muszlimok egymást megajándékozzák, családtagjaikat meglátogatják, együtt lakomáznak. És vélhetően sokan nézik majd a foci vb-t is.

Csütörtök este napnyugtakor teljesen eltűnt a Hold, az iszlám naptár szerint ezzel véget ért a ramadán. Pénteken elkezdődött a böjt megtörésének ünnepe, arabul az "íd al-fitr", közös imával és közös étkezésekkel. Egyhónapos böjtölés után a hithű muszlimok számára ez most az öröm ünnepe.

A kairói utcán kettős ünneplés kezdődött: a böjt vége egybeesik a foci világbajnokság kezdetével, a böjt megtörését sok egyiptomi összekapcsolja majd válogatottjuk Uruguay ellen csoportmérkőzésének megtekintésével.

Ma két dolgot is ünnepelünk. Az egyik természetesen a ramadan végi ünnep, a másik pedig, hogy az egyiptomi válogatott 28 év után kijutott a foci VB-re. Ha isten megsegít, nyerni fogunk - mondta ez a kairói fiú.

Az indonéz főváros, Jakarta nagymecsetében háromezer férfi gyűlt össze a közös pénteki imához, sokan viszont szülőfalujukba tértek haza az ünnepre. A kormány ugyanis egyhetes nemzeti ünnepet rendelt el, mindenkinek van ideje a böjti hónap kipihenésére. A záróünnep központi témája a terrorveszély volt, a ramadánt megzavarták a Surabaya-i merényletek.

Nem hiszem, hogy félnünk kellene a terroristáktól. Erős a hitünk, muszlimként most mutatjuk meg, miről is szól az iszlám. Ami itt zajlik, az - vélekedett az ima egyik résztvevője.

Az iszlám harmadik szent városa, Jeruzsálem is az imádság helye pénteken. Az al-Aksza mecsetnél több ezer palesztin imádkozott, míg a ciszjordániai Ramallahban a politikai vezetés megkoszorúzta Jasszer Arafat sírját.

Líbiában szintén ezrek ünnepeltek, de távol otthonuktól. A tripoli menekülttáborban olyan afrikai migránsokat tartanak fogva, akiket a parti őrség fogott el, mikor lélekvesztőkön megróbáltak útnak indulni Európa partjai felé.

A menekültközpontban a vallási vezetők az iszlám tanításával próbálják meggyőzni az útnak indulókat a hazatérésre és a saját hazájukban való helytállásra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!