2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Van, aki üdvözli, van, aki tiltakozik ellene

2015. május 14., csütörtök 12:08

A tagállamok egy része tiltakozik, a civil szervezetek viszont üdvözlik az Európai Bizottság új, bevándorlókat segítő intézkedéseit. A brüsszeli testület kvótarendszer szerint osztaná szét a menekülteket az országok mérete, gazdasági fejlettsége és munkanélküliségi rátája alapján.

A francia főváros északi pályaudvarához közeli helyen 500 bevándorló él, javarészt kelet-afrikaiak. Nagy részük nem kíván Franciaországban maradni, az úti céljuk Anglia. Zewouali Abdelrahim Marokkóból érkezett tíz éve, a korábban pékként dolgozó férfi nem talál munkát, mert nincsenek papírjai. „Az Európai Bizottság hozza a döntéseket. Mi itt vagyunk, jól élünk, jól eszünk és jól alszunk. Nem bántunk senkit. Dolgozni akarunk. Amikor munkát találok, a papírjaimat kérik, de nekem nincsenek papírjaim. Bizonyítani tudom, hogy tíz éve itt vagyok, és remélem, hogy Isten segedelméből a francia kormány ideadja a papírjaimat” – mondta.

A menekülteknek segítő apácák szerint egyre nehezebb ételt és gyógyszereket szerezni a menekülteknek, mert egyre többen vannak. „Minden sátorban legalább két-három ember lakik, van, ahol négy. Ez nem jó, de ha Európa kinyitja határait, akkor meg kell értenie, hogy mindenkit emberként kell kezelni. Ezeknek az embereknek segítség kell, hogy újraépítsék az életüket” – fogalmazott Marie Joseph segélyezési koordinátor.


Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy 20 ezer bevándorlót kíván szétosztani két év alatt a tagállamok között. A kvótarendszert az országok mérete, gazdasági fejlettsége és munkanélküliségi rátája alapján határozták meg. A legtöbbet Németországnak, Franciaországnak és Olaszországnak kellene befogadnia. „A menedékkérők jönnek, az oltalmat kérők jönnek, a tagállamok pedig a Lisszabonban lefektetett elvek alapján szolidaritást vállalnak egymással szemben, hogy hogyan lehetne elosztani a menedéket kérőket, az oltalmat kérőket. Ez azt jelenti, hogy azok az országok, amelyek túlzottan igénybe lennének véve – hiszen vannak olyan országok, mint Németország, Svédország, Olaszország, és legutóbb Magyarország is becsatlakozott ebbe a körbe, akiknek segítségre van szüksége –, ezért más országok felvállalnák azt, hogy bizonyos mennyiségben befogadnák ezeket a kérelmeket” – nyilatkozta Gálik Zoltán egyetemi docens.

Az uniós tervezetet több tagállam sem támogatja, a leghangosabb ellenzők között van Nagy-Britannia és Magyarország. A brüsszeli javaslatból várhatóan őszre készülhet törvény.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!