2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Seehofer: „ez egy jóhiszemű lépés, különben már lemondtam volna véglegesen”

Hír TV

2018. július 2., hétfő 13:03, frissítve: hétfő 14:55

Elmélyítette a német kormányválságot a múlt heti uniós csúcstalálkozó a migráció kezeléséről. A keményvonalas bajor szövetségi belügyminiszter és CSU-elnök a lemondásával fenyegetőzik. Elemzők szerint Horst Seehofer ezzel ultimátumot adott Angela Merkel kancellárnak, aki nem mellesleg a CSU testvérpártját, a CDU-t is irányítja. Seehofer fenyegetőzése megosztja saját pártját, Söder bajor miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy szerinte a CSU-nak nincs más útja, mint kormányon maradni. Seehofer visszafordítaná a német határról az összes olyan migránst, akit korábban egy másik uniós tagállam nyilvántartásba vett. Merkel attól tart, hogy Németország egyoldalú határvédelmi intézkedése dominót indít el Európában. A kancellár államközi egyezményekkel küldené vissza a migránsokat azokba az országokba, ahol először léptek az Európai Unió területére.

Németországba csak 2015-ben több mint 2 millió migráns érkezett, közülük rengetegen a balkáni útvonalon keresztül.

Sokan közülük Magyarországon lépték át először az Unió határát és itt is regisztráltak, mások azonban hivatalos ügyintézés nélkül mentek tovább. A regisztrált menekültek miatt azonban belügyi válság robbant ki Németországban. Horst Seehofer a bajor Keresztényszociális Unió elnöke, aki a német szövetségi kormány belügyminisztere vasárnap éjjel a müncheni elnökségi ülésen felajánlotta lemondását, Angela Merkel határpolitikája miatt. Szerinte a német kancellár ellenállása miatt nem tudják szigorítani a határellenőrzést, a belügyminiszter ugyanis megtagadná a belépést azoknak a menekülteknek, akiket már másik uniós országban regisztráltak. Horst Seehofer szerint mindentől függetlenül és feltétlenül vissza kell fordítani ezeket az embereket.

„Horst Seehofer és Angela Merkel, bocsánat, Angela Merkel és Horst Seehofer mindig megoldást talált mindenre. Ha ez lesz a mottójuk, azt üdvözöljük” - mondta korábban Horst Seehofer belügyminiszter és a bajor Kereszténydemokrata Unió elnöke. Úgy látszik ez nem jött be.

Sajtóértesülések szerint Horst Seehofer a CSU elnökségi ülésén kifejtette, hogy a pártnak három lehetősége van. Az első, hogy meghajol a kancellár akarata előtt és elveszíti hitelességét. A második, hogy kitart törekvései mellett, ami a CDU/CSU testvérpárti szövetség felbomlásához vezet. A harmadik, hogy Merkel elfogadja az ő lemondását a pártelnöki és a miniszteri tisztségről. A kancellár és pártja, a Kereszténydemokrata Unió uniós szintű megoldást tartana elfogadhatónak, továbbra is megállapodást szorgalmaznak az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

„Az Unió jövője áll, vagy bukik azon, hogyan döntünk a migrációs kérdés kezeléséről” - mondta Angela Merkel német kancellár a Bundestagban, mielőtt elindult a múlt heti EU-csúcsra.

A csúcson végül megállapodás született, hogy tagországok önkéntes alapon fogadnak be menekülteket. Berlin összesen tizennégy országgal, tudott megállapodni a Németországból kiutasítandó migránsok befogadásáról. Ezt viszont a magyar, cseh és a lengyel kormány is cáfolta.

A Spiegel német lap az eseményeket úgy értelmezte, hogy Seehofer ezzel ultimátumot küldött Angela Merkelnek.

„Azt mondtam neki, hogy az elnöki és a minisztériumi posztot is szabaddá teszem három napon belül és hogy tartsunk még egy megbeszélést az ügyben. Megpróbálunk egyezségre jutni a határellenőrzés és a kormánykoalíció ügyében. Remélem sikerül. Részemről ez egy jóhiszemű lépés, különben már lemondtam volna véglegesen” - magyarázta álláspontját az elnökségi ülésről távozóban Horst Seehofer.

„Rengeteg alternatívát látunk a megegyezésre és nagyon reméljük, hogy még mindig lehetséges megállapodni. Egy biztos, a kormány stabilitása nem lehet kérdés számunkra. Kormányon belül sok mindent el lehet érni, kormány kívül pedig nem. Ezért lesz nagyon fontos a mai találkozó Merkel kancellár és Seehofer miniszter között” - mondta a bajor miniszterelnök, Markus Soeder.

A válság feloldására július 5-éig adott határidőt a belügyiminiszter ultimátumában. Aznap találkozik a magyar miniszterelnök is vele és a német kancellárral is.

A CDU és a CSU vitája nem német belügy - erről beszélt az osztrák kancellár egy reggeli interjúban. Sebastian Kurz tegnap vette át az Európai Unió soros elnökségét. A konzervatív politikus azt mondta, hogy a német uniópártok szemben állása nagyon jól mutatja a migrációs vita masszív változását. Hozzátette, hogy vége a régi szép időknek, a hátba veregetések és a széplelkű beszédek kora lejárt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!