2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Vádat emeltek a fekete férfit lelövő rendőr ellen

2015. április 14., kedd 10:55, frissítve: kedd 11:13

Vádat emeltek Amerikában egy fekete férfit lelövő fehér, 73 éves tartalékos rendőr ellen. Az eset még április elején történt Oklahomában, de az arról készült rendőrségi felvételt csak most hozták nyilvánosságra. A tartalékos rendőr azt állította: véletlenül került a kezébe a sokkoló helyett a fegyvere.

A 44 éves színes bőrű Eric Harris éppen egy fegyvert próbált meg eladni egy civil ruhás fedett rendőrnek. Harris ezután észrevette az érkező rendőrautót és menekülni kezdett. A rendőrök üldözőbe vették, az eseményeket az egyenruhájukra erősített kamera rögzítette. Az üldözők egyike a 73 éves tartalékos, korábbi rendőrtiszt Robert Bates volt. Ő érte utol a férfit, földre vitte, majd dulakodni kezdtek. Aztán egy lövés volt hallható.

A 73 éves rendőr a sokkolóját akarta használni, helyette azonban a fegyvere került a kezébe. Eric Harris a kórházba szállításakor meghalt. Az oklahomai hatóságok vádat emeltek Robert Bates ellen. „Ha annyi felkészítést kapott volna, amennyi szükséges, akkor meg tudott volna különböztetni egy 357-est egy sokkolótól” – mondta a lelőtt férfi testvére.

A férfi testvére szerint Bates direkt lőtte le Eric Harrist, a tulsai seriffhivatal azonban ragaszkodik a balesethez. „Harris úr menekült. Megtagadta a rendfenntartók utasításait, megpróbált elmenekülni a letartóztatás elől és amikor elfogták, akkor is harcolt a rendőrök ellen. Robert Bates odaért és megpróbált egy nem halálos eszközt használni a megfékezésére, sajnos a kézifegyvere került a kezébe” – mondta Shannon Clark ezredes.

A seriffhivatal önkéntes, tartalékos rendőröket is alkalmaz, akiknek ugyanazok a jogkörei, mint a hivatásos rendőröknek. Robert Bates korábban a tulsai gyilkossági csoportnál szolgált, 2011-től tartalékos rendőr. „Bates úr és csapata azt az információt kapta, hogy Harris úr már hatszor volt büntetve fegyveres rablás kísérlete, hivatalos személy elleni erőszak, szökés és más bűntettek miatt. Tudott volt, hogy fegyverrel és droggal kereskedik és ezért is volt a fedett akció. Bates úr érintőlegesen volt csak a csapat része, két háztömbbel arrébb teljesített szolgálatot. Nem is volt szándékában akcióba lépni azon túl, hogy figyel és biztosítja a helyszínt” – mondta Robert Bates ügyvédje.

Tulsa polgármestere szerint a rendőrség által alkalmazott tartalékosok megfelelő kiképzésben részesülnek, ám az olyan helyzetekben, mint amilyenbe Robert Bates került, nem avatkozhatnak be. „Alkalmazunk tartalékos tiszteket, de nem abban az értelemben, ahogy a seriffhivatal ebben az esetben alkalmazta őt. Általában tömegeseményeken, parkolási helyzetekben, koncerteken és hasonló alkalmakkor számítunk rájuk” – mondta Dewey Bartlett.

Az Egyesült Államokban hónapok óta tart a botrány és a vita arról, hogy fehér rendőrök indokolatlanul vagy vitatott körülmények között fegyvertelen feketék halálát okozták. A 18 éves Michael Brown tavalyi megölése Fergusonban Amerika-szerte erőszakos tiltakozásokat váltott ki. A dél-karolinai North Charlestonban pedig alig néhány napja ölt meg egy fehér rendőr egy afroamerikai férfit, aki egy rutinigazoltatás helyszínéről próbált elmenekülni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!