2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Ukrán konfliktus: ismét civilek estek áldozatul

2015. február 10., kedd 17:29, frissítve: kedd 19:50

Az ukrán elnök szerint rakétákkal lőtték a hadsereg kelet-ukrajnai főhadiszállását. A német kancellár észak-amerikai körútján is a békés rendezésért állt ki. Holnap a fehérorosz fővárosban tárgyal az újabb fegyverszünetről az ukrán, az orosz és a francia elnök, illetve a német kancellár.

Kramatorszkban található az ukrán hadsereg terrorellenes főhadiszállása. „Huszonöt perce a kramatorszki terrorellenes főhadiszállást egy Tornado rakéta találta el. Egy második csapást is végrehajtottak Kramatorszk lakónegyedei ellen” – mondta Petro Porosenko ukrán elnök, s azt is bejelentette, hogy az oroszbarát szakadárok rakétatámadásában civilek is meghaltak, illetve megsebesültek.

Egy másik kelet-ukrajnai városban népkonyhát támadtak a lázadók rakétákkal. Az emberek az asztalok alatt kerestek maguknak menedéket. Doneckben a szakadárok önkénteseket toboroznak. „Bombáznak bennünket a házainkért, a szülőföldünkért, anyámért, a családomért. Azt akarom, hogy a gyerekeim normális országban élhessenek” – mondta az egyik jelentkező.

„Specialistákra van szükségünk, akik tudnak tankot vezetni, illetve szerelőkre” – hívta fel a figyelmet Arkagyij Fedoszejev, a szakadár erők parancsnokhelyettese.

Az Észak-Amerikába látogató német kancellár az Egyesült Államokban is az ukrán válság békés rendezéséért állt ki. Az amerikai elnök még nem döntött arról, hogy fegyverrel is támogatja-e Ukrajnát. „Ha a diplomácia megbukna, kértem a kabinetet, hogy minden lehetőséget vizsgáljon meg. Milyen más eszközökkel tudjuk megváltoztatni Putyin számításait? A védelmi fegyverek lehetősége is egyike e megoldásoknak, amit vizsgálunk. Még nem döntöttem erről” – fogalmazott Barack Obama. Bővebben >>>

Az orosz elnök szóvivője azt üzente Washingtonba, hogy a Moszkvával szembeni újabb szankciók és az esetleges amerikai fegyverszállítás csak fokozná a válságot. Angela Merkel német kancellár szerdán már Vlagyimir Putyinnal és Petro Porosenkóval tárgyal Fehéroroszországban a tartós tűzszünetről.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet arra figyelmeztetett, hogy a kelet-ukrajnai lázadók folyamatos fegyverutánpótlást kapnak Oroszországtól.

Nagy-Britannia mit lép?

Nem zárja ki az ukrán kormány katonai támogatását Nagy-Britannia sem. A szigetország külügyminisztere közölte: fenntartják a jogot, hogy felülvizsgálják azt a korábbi döntést, miszerint nem szállítanak fegyvert Kijevnek. Philip Hammond nem hisz abban, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusnak katonai megoldása lenne, de hangsúlyozta, nem engedhetik, hogy az ukrán hadsereg összeomoljon.

Szijjártó: Esély van az orosz–ukrán konfliktus rendezésére

A korábbinál több esélyt lát az orosz–ukrán konfliktus rendezésére a külügyminiszter. Szijjártó Péter Magyarország élőben című műsorunkban hangsúlyozta: a kormány továbbra is kitart amellett, hogy a szankciós politika helyett diplomáciai úton kell rendezni a válságot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!