2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Újabb merényletet kíséreltek meg Bangkokban

2015. augusztus 18., kedd 11:50, frissítve: szerda 06:42

Újabb merényletkísérlet volt Bangkokban. Egy gyaloghídról dobtak le egy gránátot, amely a folyóba esett. Senki sem sérült meg. A hétfői thaiföldi merénylet feltételezett elkövetőit keresik, a támadókról videofelvétel készült. A robbantásban 22-en haltak meg.

Egy amatőr felvétel örökítette meg a hétfői robbantást. A hatóságok már azt is tudni vélik, hogy ki volt az elkövető, egy ipari kamera felvételére alapozzák a gyanút. A férfi hátizsákkal ment be a hindu szentélybe, de a csomag nélkül távozott. „Az ipari kamera felvételei alapján egyelőre nem tudtuk azonosítani a gyanúsítottat, mert álruhát viselt, hogy megtévessze a hatóságokat” – közölte a bangkoki rendőrfőnök.

A merényletet eddig senki sem vállalta magára. A védelmi miniszter szerint a merénylők kifejezetten a turistákat, ezzel együtt pedig a thaiföldi gazdaságot akarták megtámadni.

A külföldieket megdöbbentették a történtek. „Első alkalommal utaztam Thaiföldre. Ha ez még a foglalásom előtt történik, biztos hogy lemondom az utat. Most viszont, hogy itt vagyok, már maradok, még úgy is, hogy ezzel az élménnyel azért meg kell birkózni” – mondta egy amerikai utazó.

Az áldozatok között főként ázsiai: kínai, maláj és Fülöp-szigeteki állampolgárok voltak.

A kormány szerint abból, hogy csúcsidőben, forgalmas helyen, turisták között követték el a merényletet, következtethető, hogy a támadásnak a thai gazdaság ellehetetlenítése volt a célja. A turizmus adja a helyi gazdaság tíz százalékát, a kabinet pedig erre az évre rekordmennyiségű külföldi látogatót várt a 2014-es év visszaesése után. Tavaly ugyanis a puccsal végződött, hónapokig tartó utcai demonstrációk miatt csak kevesen látogattak Thaiföldre. A miniszterelnök közleményt adott ki a turisták megnyugtatására.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium későbbre ígért tájékoztatást arról, hogy továbbra is biztonságosnak tartják-e a thaiföldi utazásokat.

Nincsenek magyar áldozatok

Nincsenek magyar áldozatai a bangkoki merényletnek a helyi magyar konzul szerint. Endreffy Loránt a Hír Televíziónak azt mondta, hogy a legfrissebb információik szerint magyar sérültjei sincsenek a támadásnak. „A rendőrség legutóbbi ma délelőtti tájékoztatása szerint 20 halottja és 125 sebesültje van a tegnapi robbantásnak. A sebesülteket ápoló kórházak, valamint az azóta felállított központi információs segélyvonaltól kapott információk alapján nagy valószínűséggel kijelenthetjük, hogy  nincsen magyar sem a halálos áldozatok, sem a sebesültek között. Nemrég futott be egy lista is a sebesültekről, amelyen nem találtunk magyar vagy magyar hangzású nevet” – mondta Endreffy Loránt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!