2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Újabb lépést tettek a britek a kilépés felé

2017. szeptember 12., kedd 08:06, frissítve: kedd 15:02

A brit parlament alsóháza hajnalban elfogadta az EU-ból való kilépésről szóló törvényjavaslatot. Ez a tervezet tartalmazza a brit EU-tagság megszűnésének jogszabályi kereteit. A brit miniszterelnök, Theresa May szerint a törvényjavaslat elfogadása biztonságot és átláthatóságot teremtett, az ellenzéki Munkáspárt szerint azonban szégyen, mert túl sok jogkört csoportosít át a kormány számára.

„A törvényjavaslat mellett 326-an voksoltak, ellene pedig 290-en” – szavazás eredményét ismerteti a brit alsóházban a számlálóbizottság. Kedden hajnalban, nyolcórás felszólalássorozat után ért véget a kétnapos általános vita. Nagy volt a tét: ez a voksolás adta meg a lendületet a most elkezdődő törvényalkotási munkának, amely eredményeként az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy a nagy döntések már megszülettek: tavaly június 23-án népszavazáson a többség a kilépés mellett döntött, idén pedig a kormány aktiválta az 50. cikkelyt, a kilépési folyamat elindult” – mondta Bernard Jenkin konzervatív párti képviselő.

A kormányzó Konzervatív Párt szerint ezért, aki a törvénytervezet ellen szavazott, az zűrzavart okoz, hiszen már nem az EU-ról kellett voksolni, hanem a kilépési folyamat akadálymentességéről.

A kormány törvényjavaslata a brit EU-tagság megszűnésének jogszabályi kereteit tartalmazza. Mintegy 19 ezer uniós jogszabályt kell átvezetni a brit jogba, hogy a brexit idejére ne maradjon joghézag a két rendszer, az uniós és a brit között.

A keddi döntés eredményeképpen a tervezet a bizottságok elé kerül részletes kidolgozásra. Az ellenzék módosító indítványait leszavazták, kevés beleszólásuk lesz a jogalkotásba.

„Nekünk az a bajunk ezzel a törvénnyel, hogy jelentősen növeli a kormány jogköreit, ezért ez egy jogtalan hatalomszerzés” – mondta Wayne David munkáspárti képviselő.

A Westminster várhatóan az év végén szavazhat a végső törvényről. Akkor indulhat meg egy kétéves kilépési folyamat, amelynek eredményeképpen 2019 tavaszára megszűnik a brit EU-tagság.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!