2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Újabb két gyereket mentettek ki a thai barlangból

Hír TV

2018. július 9., hétfő 13:55, frissítve: hétfő 14:36

Újabb két gyereket hoztak a felszínre a thaiföldi barlangból – erősítette meg a Guardian című brit lapnak a mentőegység egyik tagja. A 4 kilométer mélyen rekedt focicsapat maradék kilenc tagjáért ma reggel indultak el. A gyerekek első csoportját vasárnap hozták ki, így a most kimentett fiatallal együtt már hatan jutottak ki a barlangból. A búvároknak több kilométert kell megtenni a vízzel elárasztott szűk járatokban a gyerekekig, visszafelé pedig ketten kísérnek egy gyereket. A rossz látási és terepviszonyok miatt órákig tart egy-egy gyerekcsoport kimentése.

Ugyanazok a búvárok mentek vissza a thaiföldi barlangba, akik vasárnap már kihoztak négy gyereket. Most ismét meg kell tenniük a több kilométeres szakaszt a sáros vízzel elárasztott szűk járatokban, amíg eljutnak a gyerekekig. Még hét diák és az edzőjük vár rájuk a barlang mélyén, mivel ma egy tinédzsert sikerül a felszínre hozni.

Több mentőautó, és egy helikopter már letáborozott a barlang bejáratánál, hogy szükség esetén minél gyorsabban a kórházba szállíthassák a gyerekeket.

Vasárnap négy gyereket már a felszínre hozott a különleges katonai búváregység. A gyerekek kórházban lábadoznak, de őket még napokig nem láthatják a rokonok, akik a tévében követték a mentőakciót.

„Sokat gondoltam az unokaöcsémre, de nem akartam róla beszélni, annyira aggódtam érte. Az utóbbi két hétben eléggé le voltam lombozva” – magyarázta az egyik gyerek nagynénje.

Közben egész Thaiföld szorít a mentőakció sikerességéért. A lottózók is a mentőakció számaira fogadva próbálnak maguknak is szerencsét.

„A legtöbb ember három számot ikszel be, a 13, a 28 és a 38. 13-an rekedtek a barlangban, 28-án indultak le értük, és 38 katonai búvár keresi őket. Nagyon sok szelvényt eladtam már” – magyarázza egy lottózós.

A barlangban rekedt gyerekek másokat is megihlettek. A Tesla vezére például mini tengeralattjárót ajánlott fel. Elon Musk a felnőtt búvárok által hordozható tengeralattjárót épített. Azt ígéri, hogy a tengeralattjárót 17 óra alatt le tudják szállítani. A kis járműben a Falcon rakéták oxigéncirkuláló rendszerét használták fel, hogy a barlangjáratok vízzel elöntött szűk átjáróin, búvárok segítségével, ki tudják juttatni a gyerekeket.

A búvárok ezt azonban már nem tudják megvárni. A folyamatos esőzés miatt félő, hogy a barlang szárazon maradt részeit is eláraszthatja a víz. A mentőegységnek a szűk járatokban több kilométert kell megtenni, visszafele pedig ketten kísérnek egy gyereket, mert a diákoknak kiképzés nélkül kell útnak indulni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!