2024. 03. 30. Szombat Zalán napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tűztornádó is nehezíti a tűzoltók dolgát, öten meghaltak

Hír TV

2018. július 29., vasárnap 12:08, frissítve: vasárnap 13:13

Két óvodás korú gyermek és a rájuk vigyázó dédmamájuk is meghalt a Kaliforniában tomboló tűzvészben. A természeti csapásban két tűzoltó is életét vesztette, 17 személyt pedig eltűntként tartanak számon. A gyorsan terjedő lángok miatt már több tízezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

Tűzzel a tűz ellen. Egy kaliforniai tűzoltó maga is gyújtogatni kezd a már amúgy is lángoló száraz réten, de a dolognak logikus magyarázata van: a szándékosan, kontrolláltan felperzselt részeken már nem lesz fű, ami táplálhatná az erdőtüzet, vagyis a lángok nem tudnak továbbterjedni. A helyi tűzoltóknak mindent be kell vetniük a különösen agresszíven terjeszkedő természeti csapás ellen.

„Egyszerre ég minden irányban, és hiába van számos erőforrásunk, ahogy ez ég, amilyen intenzitással, felfelé, lefelé, még erős szél nélkül is... Olyan, mintha egy rendkívül erős szél táplálná” – mondta Steve Crawford, kaliforniai tűzoltóparancsnok.

A lánglovagok dolgát egy ritka jelenség, az úgynevezett tűztornádó is nehezíti. A forgószélként viselkedő, toronyház magasságú lángoszlopok mindent elpusztítanak, ami az útjukba kerül, és rendkívül gyorsan mozognak.

A hétfő óta tomboló kaliforniai tűzvész már csaknem 200 négyzetkilométert perzselt fel, vagyis egy San Franciscónál is nagyobb területet. Több ezer lakóépület van veszélyben, és már 37 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

„Nagyon fontos, hogy amikor az embereket értesítik az evakuálásról, álljanak készen, legyenek náluk a holmijaik, a papírjaik, értékeik, hogy útra készek legyenek. Az autó pedig legyen teletankolva. Legyenek náluk gyógyszerek, mobiltelefon és töltő. És amikor megkapják az értesítést, már csak el kell indulni” – mondta a helyi seriff.

A kaliforniai tűzvésznek halálos áldozatai is vannak, köztük két tűzoltó és egy család három tagja, egy dédmama és két dédunokája - a szemtanúk elmondása szerint a 70 éves nőnek esélye sem volt arra, hogy megmentse az óvodás korú gyermekeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!