2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Tüntetnek a kormány lemondásáért

2016. április 9., szombat 16:58, frissítve: szombat 17:12

Több ezren tüntetnek Izlandon, hogy a kormány lemondását követeljék a miniszterelnök offshore-botránya miatt. A parlament pénteken bizalmat szavazott a kormánynak. Magyarázkodnia kell a brit miniszterelnöknek és az argentin elnöknek is az offshore-vagyon miatt. Az ügyben érintett panamai ügyvédi iroda viszont azt mondja: még egyetlen nyomozó hatóság sem kereste meg.

Kormányellenes tüntetés volt Reykjavíkban. A lakosság 80 százaléka követeli a kormány távozását, miután kiderült, hogy a miniszterelnök offshore számlákon rejtegette felesége körülbelül négymillió dolláros örökségét. A kormányfő lemondani sem hajlandó, csak átmenetileg átadta az ország vezetését a mezőgazdasági és halászati miniszternek.

A kormánypárti képviselők pénteken inkább bizalmat szavaztak a kabinetnek, csak hogy megtarthassák az állásukat. Egy előre hozott választást az ellenzék biztosan megnyerne.  

A botrány miatt kell magyarázkodnia a brit miniszterelnöknek is. Cameron először tagadta, aztán elismerte, hogy neki is voltak offshore-számlákon részvényei, apja pedig a 80-as években sok százezer fontnyi adó befizetését megspórolta. „Hát nem volt valami jó hetem… Tudom, hogy jobban kellett volna kezelnem ezt az ügyet, de ez egy lecke, amelyből tanulnom kell. Nem kell hogy a tanácsadóimat vagy a munkatársaimat okolják, ez az én hibám volt, és tanulnom kell belőle. Higgyék el, én is dühös voltam magamra” – mondta a brit miniszterelnök.

David Cameron népszerűsége mélyponton van, a lakosság harmada támogatja. Azért is kritizálják, mert kiderült: felesége adófizetői pénzből tart divattanácsadót, aki évente 50 ezer fontért mondja meg, hogy a fist lady mikor mit viseljen.

Izlandi és brit kollégája mellett az argentin elnök a harmadik, aki belebukhat a botrányba. Mauricio Macri szintén elismerte, hogy több millió dollárt tart offshore számlákon, de azt mondja: befizetett minden adót. „Tudom, hogy néhányan aggódnak a panamai iratok miatt, de szeretnék biztosítani mindenkit, hogy én maximálisan nyugodt vagyok. Mindent a törvényeknek megfelelően csináltam, nincs rejtegetnivalóm” – állította az argentin elnök, és az ügyészség azóta vizsgálatot is indított ellene.

Az offshore-botrányokban érintett strómanokon keresztül az azerbajdzsáni, a kínai és az orosz elnök is, de az illiberális országokban nem indul semmiféle vizsgálat. A botrányt kirobbantó Mossack Fonseca ügyvédi iroda azt mondja: őt sem kereste még egy nyomozó sem. A cég hongkongi és salvadori központját átvizsgálták ugyan a helyi hatóságok, de a panamait nem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!