2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Trump valami nagyon rosszra készülhet

2017. május 28., vasárnap 22:24, frissítve: hétfő 11:09

Amerikai sajtóértesülés szerint Donald Trump elnök várhatóan kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből.

A megbízható információiról ismert Axios hírportál szerint az amerikai elnök néhány közeli munkatársának – köztük Scott Pruittnak, a környezetvédelmi ügynökség vezetőjének – azt mondta: azt tervezi, hogy kilép a 195 ország által 2015 decemberében aláírt párizsi nemzetközi klímavédelmi egyezményből.

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a portál értesüléseit. Az elnök a szíciliai Taorminában a G7-es országcsoport csúcsértekezletén nem csatlakozott a többi országhoz a párizsi egyezmény iránti „erős elkötelezettség” megerősítésében, majd Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a jövő héten hoz döntést az ügyben. Ezt az álláspontját egy szombati – immár Washingtonban írt – Twitter-üzenetben is megerősítette.

A klímavédelmi egyezmény ügye a vasárnapi politikai vitaműsoroknak is egyik fontos témája volt. James Mattis védelmi miniszter a CBS televízió Szemben a nemzettel című műsorában arról beszélt, hogy Trump elnök „nagyon nyitott” a klímavédelmi egyezményre. A tárcavezető szerint európai tárgyalásain az amerikai elnök „kíváncsi volt, hogy más országok vezetői miért képviselik azt az álláspontot, amelyet képviselnek”.

Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor a CNN hírtelevíziónak úgy nyilatkozott: ha Trump kilépteti a klímavédelmi egyezményből az Egyesült Államokat, azzal azt jelzi, hogy a globális klímaváltozást „blöffnek hiszi, és ezzel nagyon sokat árt a Republikánus Pártnak és az Egyesült Államoknak is”.

A héten 22 republikánus szenátor – köztük Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője – nyílt levelet intézett az éppen Európában tárgyaló Donald Trumphoz. A levélben arra figyelmeztette az elnököt, hogy tartsa be a választási kampányban tett ígéretét, és léptesse ki az Egyesült Államokat a klímavédelmi egyezményből.

A szenátorok szerint a nemzetközi egyezményben foglaltak lehetetlenné tennék az elnöknek a szénbányászat már megkezdett megújítását és bizonyos környezetvédelmi intézkedések – már szintén elindított – visszafogását vagy megszüntetését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!