2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Trump riválisai már Watergate-botrányt emlegetnek

2017. május 10., szerda 22:42, frissítve: csütörtök 08:31

Nem végzett jó munkát – ezzel indokolta Donald Trump, hogy váratlanul menesztette az FBI vezetőjét, aki épp az elnökválasztáson történt állítólagos orosz beavatkozás vizsgálatát akarta elmélyíteni. A demokraták szerint ez Trump Watergate-botránya, a republikánusok független vizsgálatot követelnek.

Épp Henry Kissingerrel találkozott Donald Trump, amikor az egyik riporter magyarázatot kért arra, miért rúgta ki az FBI vezetőjét, James Comey-t. „Nem végezte jól a munkáját. Ennyire egyszerű. Nem végzett jó munkát” – fogalmazott az amerikai elnök.

Sajtóértesülések szerint Trump napokkal azután menesztette a szövetségi nyomozóhatóság igazgatóját, hogy Comey több pénzt kért az igazságügyi minisztériumtól az elnökválasztáson történt állítólagos orosz beavatkozás kivizsgálására. A minisztérium tagad, de a demokraták már ahhoz hasonlítják az esetet, mint amikor Nixon elnök utasítást adott a Watergate-botrányt vizsgáló ügyész kirúgására a hetvenes években.

„Nem kérdés, hogy Comey igazgató úr irányítása alatt az FBI komoly nyomozásba kezdett ezekben az ügyekben, amelyek vádemeléshez vezethetnek. Hiteles jelentések szólnak arról, hogy ugyanazon a napon küldték ki a bírósági idézéseket az orosz vizsgálat kapcsán, amikor Comey-t kirúgták” – jegyezte meg Carolyn Maloney New York-i képviselő.

Egyelőre nem tudni, hogy a menesztésnek milyen hatása lesz az FBI nyomozására az orosz számítógépes támadások és Trump kampánycsapatának orosz kapcsolatai ügyében. A republikánus párt egyik legtekintélyesebb tagja, John McCain kongresszusi különbizottságot állítana fel az állítólagos orosz beavatkozás vizsgálatára.

„Azt hiszem, Comey úr egy jó ember, és jól végezte a munkáját. Nem ezt érdemelte. Ha kirúgják az egyik legnagyobb tiszteletben álló embert Amerikában, arra jó magyarázatot kell adni, de még nem kaptunk” – közölte a republikánus szenátor.

Véletlen egybeesés, hogy az orosz külügyminiszter épp Washingtonban tárgyalt amerikai kollégájával, amikor a menesztési botrány kirobbant. Szergej Lavrov sajtótájékoztatóján tagadta, hogy befolyásolni próbálták az amerikai választást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!