2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Trump ezúttal a NATO-t szapulta

2016. április 3., vasárnap 12:27, frissítve: vasárnap 13:06

A muszlimok, a pápa, Mexikó és az ázsiai országok után ezúttal a NATO-nak ment neki Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns. A milliárdos ingatlanmágnás szerint országa túl sok pénzt fizet be a közös kasszába, és szinte semmit sem kap vissza belőle. Ezért a többi államot is magasabb összeg befizetésére kötelezné.

Ezúttal a NATO került Donald Trump kritikájának látóterébe. A republikánus elnökjelölt-aspiráns szerint az Egyesült Államok túl sok pénzt öl az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe. „Amikor a NATO-ról beszélünk, akkor nagyon sok olyan pénzről esik szó, amit mi tettünk bele. Na most országokat védünk meg, és nem kapunk vissza közel sem annyit, mint amennyibe kerül. Na most lehet, hogy ez jó volt 30 éve, amikor mi is mások voltunk, lehet, hogy 25 éve is jó volt, és 40 éve is, de most ez már nem jó, nem csinálhatjuk tovább” – jelentette ki az ingatlanmágnás.

Trump szerint a 28 tagú NATO egy másik időszak terméke. Akkor a Nyugatot a Szovjetunió veszélyeztette a leginkább, de a szövetség nem kompatibilis a terrorizmus elleni harccal, és még sokba is kerül. „Nem a terrorizmusra lett tervezve. Rossz országok vannak benne, mindenből rossz van benne. És a mi igazi fenyegetésünk a terror, az a legnagyobb. Vannak más fenyegetések is, de ez a legnagyobb, és ezért vagy újra kellene formálni a NATO-t, vagy valami mással kellene előrukkolni, de a terrorizmust ki kell ütni a francba, ezek az örült emberek mindenhol ott vannak” – tette hozzá a republikánus elnökjelöl-aspiráns.

Trump szerint ezért is kellene a NATO-ba befizetett pénzösszeget csökkenteni, akkor is, ha ettől a szervezet összedől. „Sok ország nem a megfelelő hányadot fizeti. Ez azt jelenti, hogy mi védjük őket, mindenféle katonai védelmet kapnak, és mást is, és megfejik az Egyesült Államokat, önöket. Nem érdekel. Nem akarom, hogy ez legyen. Vagy többet fizetnek – ideértve a korábbi elmaradásaikat is –, vagy ki kell szállniuk. És ha ez felbontja a NATO-t, akkor felbontja” – hangoztatta.

Trump megjegyzéseit a demokraták erősen bírálták. „Az ő szavai visszhangzanak szerte a világon, amikor azt mondja, hogy ne engedjük a muszlimokat Amerikába, egy olyan országba, ami a vallásszabadságon alapszik. Amikor ezzel sem törődik már, vagy amikor a NATO-t és ázsiai szövetségeseinket inzultálja azzal, hogy azt mondja: elmegyünk, magukra hagyjuk őket. Ezzel a nemzetek koalícióját veszélyezteti az ISIS elleni harcban. Vagyis rosszabbá teszi a helyzetünket, és nagyobb veszélybe sodorja a világot” – jelentette ki Hillary Clinton, a demokraták elnökjelölt-aspiránsa.

A nemzetközi nagy párnacsata nap alkalmából New Yorkban és Washingtonban is összecsaptak az utcán az emberek. New Yorkban Donald Trumpnak öltözött férfiakat vertek párnákkal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!