2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Trump minden követ megmozgat, hogy eltussolja az orosz szálat

Hír TV

2018. február 3., szombat 11:11, frissítve: szombat 21:56

Az FBI és az igazságügyi minisztérium után a külügyminisztériumban folytatnák a republikánusok a boszorkányüldözést a demokraták és a befolyásos Clinton-család ellen. A képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője arról beszélt, hogy a következő feljegyzés, amelyet nyilvánosságra hozhatnak, a külügyi apparátus elfogultságát leplezheti le. Közben Trump elnök önmaga igazolására használta fel a Szövetségi Nyomozó Irodát hiteltelenítő politikai jelentést.

A republikánusok szerint a Demokrata Párt befolyásolta a Szövetségi Nyomozóirodát, amikor lehallgatta Donald Trump egyik Oroszország-ügyi tanácsadóját, Carter Page-et 2016 októberében egy kétes hitelességű dokumentumra hivatkozva alapozva, amelyet ráadásul egy olyan brit hírszerző állított össze, akinek munkájáért a rivális elnökjelölt, Hillary Clinton kampánystábja fizetett – egyebek között ezt tartalmazza az amerikai elnök által pénteken nyilvánosságra hozott feljegyzés.

A dokumentum lényegében eddig titkosított információkat tartalmaz, azt állítva, hogy az FBI a hatáskörét túllépve, jogtalanul hallgatta le Trump kampánycsapatát, vagyis elfogult nyomozást folytatott az orosz beavatkozás ügyében.

„Szerintem ez a feljegyzés borzalmas. Akarják tudni az igazságot? Szerintem ez szégyen. Mi folyik ebben az országban? Szerintem ez szégyen. A feljegyzést elküldték a kongresszusnak, feloldották a titkosítását. A kongresszus megteszi a lépését, de szerintem szégyen, ami az országban zajlik. Sok embernek szégyellnie kellene magát emiatt, sőt ez még annál is súlyosabb” – fogalmazott az amerikai elnök.

A külföldi hírszerzési tevékenységet szabályozó, úgynevezett FISA-program értelmében csak akkor lehet titkos nyomozást folytatni amerikai állampolgár ellen, ha széles körű bizonyítékok igazolják, hogy az illető külföldi ország ügynöke. A kormányzat szerint itt nem erről van szó.

„Szerintünk ez súlyos kérdéseket vet fel a döntések sérthetetlenségével kapcsolatban, amelyet az igazságügyi tárca és az FBI legmagasabb szintjén hoztak. Az amerikai embereknek joguk van, hogy megismerjék a tényeket. Folyamatosan együttműködünk a kongresszussal, hogy minden fontos információ elérhető legyen” – jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök.

A képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus vezetője is további dokumentumokat ígért, legközelebb a külügyi minisztérium munkájába nyújthat majd betekintést. A politikus hangsúlyozta azt is, hogy a hírszerzési bizottság munkájában sem a Fehér Ház munkatársai, sem Trump ügyvédi csapatának tagjai, sem pedig konzervatív csoportok nem vettek részt.

A demokraták szerint a jelentés kiadásának egyetlen célja van: hogy hiteltelenítse a választás orosz befolyásolásával kapcsolatos nyomozást, amelyben Trump több tanácsadója is érintett.

„Ez nem a tényekről szól, ez egy félrevezető narratíva, amelynek célja, hogy aláássa az FBI, az igazságügyi minisztérium és a nyomozás vezetőjének hitelét” – mondta Adam Schiff demokrata szenátor.

A szenátus kisebbségben lévő demokrata tagjai azt állítják, hogy Trump így akar megválni Robert Muellertől, az elnök orosz ügyeit vizsgáló különleges ügyésztől és Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettestől. Ez szerintük a Nixon-éra óta nem látott alkotmányos válságot idézhet elő. A Fehér Ház azonban közölte, nem terveznek változtatást az igazságügyi tárca élén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!