2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Trump megint gavallér volt

Hír TV

2018. április 28., szombat 09:45, frissítve: szombat 15:22

Egy héten belül Európa két vezető országának első emberét fogadta az amerikai elnök. A francia államfő háromnapos látogatásával ellentétben azonban a német kancellárnak csak 3 óra jutott Washingtonban, hogy számos vitás kérdésről, közte az amerikai acél-vámtarifákkal kapcsolatos kivételekről tárgyaljon.

„Nagyszerű a kapcsolatunk, már a kezdetektől fogva ilyen volt, de néhányan nem értették ezt. De mi értjük, és ez a fontos. Nagyszerű asszony, megtiszteltetés, hogy itt köszönthetem a Fehér Házban” – a fél órás tárgyalások előtt így igyekezett cáfolni Donald Trump, hogy rossz lenne a kapcsolata Angela Merkellel.

Az amerikai elnök az egyeztetések után közölte, az Egyesült Államok kész rendezni a kereskedelmi vitáit Európával. A német kancellár azzal igyekezett oldani a kereskedelmi háború keltette feszültséget, hogy bejelentette: Németország csökkentette kereskedelmi többletét Amerikával szemben. Azt viszont egyelőre csak remélni tudja, hogy Trump nem sújtja védővámmal az európai acélt és alumíniumot.

A két vezető politikus történelminek nevezte a koreai vezetők pénteki találkozását, és azt mondták, bíznak abban, hogy a Koreai-félsziget atomfegyvermentes lesz. Trump közölte, e cél érdekében nem fogja megismételni a korábbi amerikai kormányzatok hibáit, a nemzetközi nyomást továbbra is fenntartják Phenjannal szemben, és hozzátette: várja a találkozót Kim Dzsong Unnal. „Szerintem megvan a felelősségem, hogy meglássam, hogy vajon meg tudom-e csinálni. Ha nem, akkor nagyon kemény időszak vár sok országra, és sok népre. Ez egy világszintű probléma, remélem, képes leszek megoldani” – fogalmazott az elnök.

Nem lesz  nukleáris fegyverük

Trump az iráni atomprogrammal kapcsolatban kijelentette, országa mindent elkövet annak érdekében, hogy a perzsa államnak ne legyen nukleáris fegyvere. „Nem beszélek arról, hogy vajon használnék-e, vagy sem katonai erőt. Nem helyes erről beszélni. De annyit mondhatok, nem fognak nukleáris fegyvert készíteni. Nem lesz nukleáris fegyverük. Ebben bízhatnak” – emelte ki.

 

Merkel szerint az előző amerikai elnök alatt kötött iráni többhatalmi atomegyezmény nem elégséges, mert a szerződés csupán lassítja az iráni atomtevékenységet, de nem szorítja korlátok közé Teherán ambícióit. „Nyilvánvaló, hogy ez a megállapodás közel sem tökéletes. Nem oldja meg az összes problémát Iránnal. Ez egy darabja a mozaiknak, egy építőkő, amelyre ezt az egész építményt felhúzhatjuk. Az egész régió kiemeltem fontos a számunkra, Szíria és Irán a közvetlen szomszédunk. Ezért ez kiemelten fontos a számunkra, és folytatjuk az ezzel kapcsolatos tárgyalásainkat” – fogalmazott a kancellár.

Trump május 12-én dönt arról, hogy megújítja-e az iráni atomprogramról hat nagyhatalom által aláírt szerződést, amelyben a perzsa állam vállalta, csökkenti atomtevékenységét cserébe a nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!