2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Trump ködösít Észak-Koreával kapcsolatban

2017. május 1., hétfő 10:35, frissítve: hétfő 11:10

Ismét figyelmeztette Donald Trump Észak-Koreát rakétakísérletei miatt. Az amerikai elnök azt a kérdést ugyanakkor továbbra is nyitva hagyta, alkalmaznak-e katonai erőt a kommunista állammal szemben. Eközben a Koreai-félszigethez indult a legnagyobb japán hadihajó, hogy támogatást nyújtson egy amerikai repülőgép-hordozónak.

Történelmi küldetésre indult hétfőn a legnagyobb japán hadihajó. Az Izumo feladata az lesz, hogy segítséget nyújtson az amerikai Carl Vinson repülőgép-hordozónak a Koreai-félszigetnél – ilyen missziót korábban még soha nem kapott japán hadihajó. A jármű 249 méter hosszú és kilenc helikoptert képes fogadni.

Az erősítésre azért kerül sor, mert egyre fokozódik a feszültség a kommunista állam és az Egyesült Államok között. Míg Washington a Koreai-félszigethez vezényelt egy hadihajórajt, és felgyorsítja rakétavédelmi rendszerének telepítését Dél-Koreában, addig Észak-Korea nemrég nagyszabású éles tüzérségi hadgyakorlatot tartott, és csak áprilisban három rakétakísérletet hajtott végre.

A katonai erődemonstrációkat Kínában is egyre nagyobb aggodalommal figyelik. Elemzők szerint leginkább Peking képes arra, hogy befolyásolja és tárgyalóasztalhoz ültesse az észak-koreai rezsimet.

Az egyelőre kérdéses, hogy az Egyesült Államok alkalmaz-e katonai erőt Észak-Korea ellen. Erre a felvetésre az amerikai elnök egy vasárnapi interjúban kitérő választ adott, mint ahogy arra is, hogy miként reagálnak majd az újabb rakétakísérletekre.

„Egyszerűen nem akarok erről vitát nyitni. Szerintem ön jól ismer engem, és az elmúlt években már sokszor kérdezett katonai témákban. Korábban azt mondtam, hogy nem kellene előre bejelenteni, hogy megostromoljuk Moszult, nem kellene előre bejelenteni a lépéseinket. Ez egy sakkjátszma, és nem akarom, hogy az emberek tudják, hogyan gondolkodok. Mindenesetre azt nem hagyhatjuk, hogy Észak-Korea tovább fejlessze a rakétáit” – fogalmazott az amerikai elnök.

Donald Trump egyébként Kim Dzsongun diktátorról azt mondta: mivel apja halála után, 26-27 évesen képes volt hatalmon maradni, nyilvánvalóan egy meglehetősen okos fickó.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!