2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Trump kirúgott tanácsadója hónapok óta be volt drótozva?

Hír TV

2017. december 3., vasárnap 14:03, frissítve: vasárnap 15:02

Bonyolódik az amerikai elnök kirúgott tanácsadójának ügye.

A The Guardian gyakorlatilag kész tényként kezeli, hogy Michael Flynn tábornok együttműködött az FBI-jal, és már azt is elképzelhetőnek tartják, hogy hónapok óta be volt drótozva és gyűjtötte az információkat.

Szombati Twitter-üzenetben szólta el magát az amerikai elnök. Mégis tudhatott arról, hogy alig egy hónap után menesztett nemzetbiztonsági tanácsadója hazudott a Szövetségi Nyomozóknak, amikor nem ismerte el, hogy pénzeket fogadott el orosz és török forrásoktól, és hazudott Szergej Kiszljakkal, a Washingtonban akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól is.

„Azért kellett menesztenem Flynn tábornokot, mert hazudott az alelnöknek és az FBI-nak. Ezekben a hazugságokban vallotta bűnösnek magát. Ez szégyen, mert ténykedése az átmenet időszakában törvényes volt. Semmi nincs rejtegetnivaló nincs” – írta Donald Trump amerikai elnök.

Donald Trump eddig soha nem állította, hogy tudott volna Michael Flynn hazugságáról. Mostani bejegyzésével gyakorlatilag ezt ismerte be, ezzel pedig támadási felületet hagyott magán az ügyet vizsgáló Robert Mueller főügyésznek.

Azt már korábban gyanítani lehetett, azért menesztette az FBI igazgatóját, James Comey-t, mert hiába kérte tőle, állítsa le az orosz befolyást vizsgáló nyomozást. Ha mindkettő bebizonyosodik, komoly bajba is kerülhet az amerikai elnök.

Trump közben újságíróknak előtt többször is megismételte kampánystábja nem játszott össze az oroszokkal, amikor megkérdezték tart-e attól, hogy Flynn a különleges ügyésznek mondhat valamit.

„Nem, egyáltalán nem. Nem volt összejátszás, nem volt összejátszás, egyáltalán nem, Egyáltalán nem volt összejátszás, nem volt összejátszás” – mondta el az elnök.

Amerikai hírforrások tudni vélik, hogy Flynn, amikor beismerte, hogy hazudott, vádalkut kötött a nyomozókkal, és állítólag hajlandó tanúskodni akár Trump ellen is, hogy személyesen ő utasította, vegye fel a kapcsolatot az orosz tisztségviselőkkel.

Közben a brit The Guardian arról cikkez, hogy a pénteki bírósági jegyzőkönyvből az derül ki, Flynn a nyomozás kezdete óta lehallgatókészüléket viselhetett a vádhatósággal kötött megegyezés keretében. Ezt a feltelezést erősítheti, hogy Flynn csak hamis tanúzás miatt vonják felelősségre, ami miatt legfeljebb 6 hónap börtönt kaphat. Az ügyészség csak akkor ajánl ilyet, ha értékes információt kap cserébe. Terhelő bizonyítékot például Trump elnök tanácsadó vejéről, Jared Kushnerről, akit újra meg szeretne hallgatni a 2016-os amerikai elnökválasztást érintő orosz beavatkozást vizsgáló szenátus bizottság is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!