2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Trump elszólta magát, komoly bajba kerülhet az elnök

Hír TV

2017. december 3., vasárnap 13:21, frissítve: vasárnap 13:21

Mégis tudhatott menesztett nemzetbiztonsági tanácsadója hazugságairól az amerikai elnök – Donald Trump, Twitter-üzenetében szólta el magát. Michael Flynn pénteken vallotta bíróság előtt, hogy hazudott az FBI-nak, amikor az orosz nagykövettel való beszélgetéseiről kérdezték – sokan arra gyanakodnak, hogy Flynn megegyezhetett az FBI nyomozóival, és együttműködik a hatóságokkal.

Szombati Twitter-üzenetben szólta el magát az amerikai elnök. Mégis tudhatott arról, hogy alig egy hónap után menesztett nemzetbiztonsági tanácsadója hazudott a szövetségi nyomozóknak, amikor nem ismerte el, hogy pénzeket fogadott el orosz és török forrásoktól, és hazudott Szergej Kiszljakkal, a Washingtonba akkreditált volt orosz nagykövettel fenntartott kapcsolatairól is.

„Azért kellett menesztenem Flynn tábornokot, mert hazudott az alelnöknek és az FBI-nak. Ezekben a hazugságokban vallotta bűnösnek magát. Ez szégyen, mert ténykedése az átmenet időszakában törvényes volt. Semmi rejtegetnivaló nincs” – mikrobloggolta.

Donald Trump azonban eddig soha nem állította, hogy tudott volna Michael Flynn hazugságáról. Mostani bejegyzésével gyakorlatilag ezt ismerte be, ezzel pedig támadási felületet hagyott magán az ügyet vizsgáló Robert Mueller főügyésznek.

Azt már korábban gyanítani lehetett, azért menesztette az FBI igazgatóját, James Comey-t, mert hiába kérte tőle, állítsa le az orosz befolyást vizsgáló nyomozást. Ha mindkettő bebizonyosodik, komoly bajba is kerülhet az amerikai elnök.

Trump közben újságírók előtt többször is megismételte: kampánystábja nem játszott össze az oroszokkal, amikor megkérdezték, tart-e attól, hogy Flynn a különleges ügyésznek mondhat valamit. „Nem, egyáltalán nem. Nem volt összejátszás, nem volt összejátszás, egyáltalán nem, egyáltalán nem volt összejátszás, nem volt összejátszás” – ismételgette.

Amerikai hírforrások tudni vélik, hogy Flynn, amikor beismerte, hogy hazudott, vádalkut kötött a nyomozókkal, és állítólag hajlandó tanúskodni akár Trump ellen is, hogy személyesen ő utasította, vegye fel a kapcsolatot az orosz tisztségviselőkkel.

Mindenesetre a szenátus a 2016-os amerikai elnökválasztást érintő orosz beavatkozást vizsgáló hírszerzési bizottsága emiatt akarja ismét meghallgatni Trump elnök tanácsadó vejét, Jared Kushnert és Trump ügyvédjét is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!