2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Trump katonái hazarendelésével kedveskedhet Kimnek

Hír TV

2018. június 13., szerda 13:39, frissítve: szerda 13:39

A Dél-Koreában állomásozó amerikai katonák hazarendelését is meglebegtette Donald Trump az észak-koreai diktátorral folytatott tárgyalását követően. Az amerikai elnök a Dél-Koreával folytatott hadgyakorlatok leállítását is megígérte Kim Dzsong Unnek, ami váratlanul érte az Egyesült Államok ázsiai szövetségeseit.

Donald Trump egy videót játszott le Kim Dzsong Unnek keddi szingapúri tárgyalásuk előtt. A négy perces montázs narrátora arra sürgette az észak-koreai diktátort, hogy nyissa meg az országát, és válassza a békét és a gazdasági fejlődést az elnyomás és a nukleáris fenyegetőzés helyett. Azt nem tudni, hogy a videó hozzájárult-e a történelmi kézfogáshoz az amerikai elnök és a diktátor között, aki odahaza totális kontroll alatt tartja a sajtót és kényszermunkatáborba küldi a másképp gondolkodókat. Az amerikai sajtóban megjelent elemzések szerint a Donald Trumppal való tárgyalás propagandagyőzelem Kim Dzsong Unnek.

„Kim óriási hasznot húz ebből odahaza. Ez legitimálja a hatalmát. Ő az első észak-koreai vezető, aki hivatalban lévő amerikai elnökkel tárgyalt, miközben a háttérben ott lobogott az észak-koreai zászló. Ráadásul az elnök ezzel lényegében elfogadta, hogy Észak-Korea egy olyan atomhatalom, amely nem írta alá az atomsorompó egyezményt” – véli egy amerikai külpolitikai elemző.

Kin Dzsong Un a tárgyaláson csak általánosságban kötelezte el magát a nukleáris leszerelés mellett, Donald Trump viszont az ígéretért cserébe konkrét vállalást is tett a Dél-Koreával folytatott rendszeres hadgyakorlatok leállítására, amelyet phenjani rezsim egy amerikai invázió előkészítéseként értékelt.

„Az egyik dolog, aminek nagyon örülök, hogy nem lesznek többé harci játékok. Tudja milyen sokba kerültek? A guami bázisról repültek be ezek az óriási bombázók a hadgyakorlatokra. Megkérdeztem, hogy az mekkora távolság, azt mondták hat és fél óra. Az nagyon sok repülési idő ezeknek a nagy bombázóknak és más gépeknek” – mondta Donald Trump.

Sajtóértesülések szerint a hadgyakorlatok leállítása váratlanul érte az Egyesült Államok ázsiai szövetségeseit, különösen Dél-Koreát és Japánt, akiknek a térségben állomásozó amerikai katonák és hadi flotta jelentik a biztonsági garanciát a nukleáris csapással fenyegetőző Észak-Korea ellen.

„A részletekről még nincs megegyezés, mi úgy hisszük, hogy az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatok kulcsfontosságúak Északkelet-Ázsia biztonsága szempontjából” – mondta Onodera Itszunori japán védelmi miniszter.

Trump elnök a Dél-Koreában állomásozó amerikai katonák hazarendelését is meglebegtette, de erről a tervről egy nappal a tárgyalás előtt még saját védelmi minisztere sem tudott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!