2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Trump is üzent Kim Dzsongunnak

Hír TV

2018. január 3., szerda 09:10

"Nekem is van nukleáris indítógombom, de az enyém nagyobb és erősebb" – ezt üzente Donald Trump Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek, aki újévi beszédében gyakorlatilag megfenyegette az Egyesült Államokat. Phenjan ezzel párhuzamosan elkezdett közeledni Szöulhoz, és egyre valószínűbb, hogy a kommunista rezsim sportolói elindulnak a dél-koreai téli olimpián.

Amire több mint két éve nem volt példa: hamarosan újra kormányzati szinten tárgyal a két Korea, és Észak már be is jelentette, hogy ehhez ismét üzembe helyezi a határon erre a célra létrehozott telefonvonalat.

– Parancsot kaptunk a panmindzsoni forródrót megnyitására január 3-án, hogy kapcsolatba lépjünk Dél-Koreával és egyeztessünk arról, hogy delegációt küldünk a dél-koreai téli olimpiára – fogalmazott az észak-koreai Bizottság Korea Békés Újraegyesítéséért elnöke.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető újévi beszédében állt elő azzal az ötlettel, hogy hazája sportolói vegyenek részt a februári phjongcshangi játékokon.

Szöul pozitívan fogadta a kezdeményezést, és a kommunikációs csatorna újranyitását is.

Dél legfontosabb szövetségese, az Egyesült Államok viszont nem nézi jó szemmel a két Korea közeledését.

– Ha Dél-Korea és Észak-Korea tárgyalni akar, ám legyen, de mi nem feltétlenül gondoljuk azt, hogy Kim Dzsongun szavai őszinték és hihetőek – nyilatkozta Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Washington gyanakvása nem véletlen: az újévi beszédben Kim Dzsongun nemcsak Szöulnak üzent.

– Az egész Egyesült Államok az atomfegyvereink hatótávolságán belül van, és a nukleáris indítógomb mindig ott van az asztalomon. Ez nem fenyegetés, ez a valóság – mondta Észak-Korea vezetője.

Az amerikai ENSZ-nagykövet szerint az ilyen megnyilvánulások hiteltelenné teszik a kommunista rezsim látványos békülési szándékait.

Donald Trump elnök válaszképp azt üzente a Twitteren Kim Dzsongunnak, hogy neki is van nukleáris indítógombja, de az övé nagyobb és erősebb.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!