2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Trump: Ez boszorkányüldözés!

Hír TV

2017. október 30., hétfő 08:30, frissítve: hétfő 10:35

Boszorkányüldözésnek tartja Donald Trump, hogy vizsgálat folyik az elnökválasztásba történt orosz beavatkozás ügyében. Azt viszont követelte, hogy ellenőrizzék, mi volt Hillary Clinton szerepe az orosz Roszatommal való szerződéskötésben külügyminisztersége idején.

Nem reagált jól Donald Trump, amikor megtudta, hogy az Oroszország és és az elnöki kampánystáb összejátszását vizsgáló különleges ügyész hétfőn benyújthatja első vádjavaslatait és őrizetbe vehetik az ügy első gyanúsítottját. Az amerikai elnök több Twitter üzenetben reagált, és boszorkányüldözésnek nevezte az eljárást. A CNN hírtelevízió még szombaton szivárogtatta ki a vádemelés hírét, a Robert Mueller különleges ügyész vezette vizsgálat nyomán.

A szenátus hírszerzési bizottságának egyik tagja szerint az esetleges hétfői lehetséges letartóztatások csak a kezdete lesz az ügynek. „Mint mindenki más Washingtonban, figyelni fogom, hogy mi derül ki hétfőn a Mueller nyomozásból. de úgy vélem, hogy azt le kell szögezni, hogy bármi is az, ez még tényleg csak a kezdet és biztos vagyok benne, hogy lesznek még bizonyítékok, amiket Mueller igazgató előás. Ő egy profi. Követni fogja a nyomokat, oda ahova vezetnek” – mondta Angus King független szenátor, a szenátus hírszerzési bizottságának tagja.

Egy korábbi államügyész szerint az amerikai elnök reakciói sok mindent elárulnak majd a nyomozásról. „Néhány dolgot megnéznék, az egyik, hogy Donald Trump mond-e valamit, reagál-e valamit, amit használni lehet ellene a jövőben, mert Bob Mueller ezt megtenné. A második pedig, hogy az Egyesült Államok elnöke megpróbál-e valami üzenetet küldeni a lehetséges vádlottnak vagy más szemtanúknak” – így Preet Bharara.

Donald Trump vasárnap egy másik üzenetben egykori demokrata ellenfele, Hillary Clinton szerepének kivizsgálását követelte az orosz Roszatommal történt szerződéskötés ügyében. Az orosz állami cég ugyanis megvásárolta a kanadai Uranium One nevű cég 20 százalékát és mivel a cégnek az Egyesült Államokban is vannak uránbányái, az amerikai uránszükséglet egyötödének ellenőrzése így orosz kézbe került.

Mivel az amerikai nemzetbiztonságot érintő üzletről volt, szó, ezért a külügyminisztérium hozzájárulása is kellett hozzá. Hillary Clinton akkori külügyminiszter engedélyezte az üzletkötést. Nem sokkal ezután a Roszatom első körben egymillió dollárt utalt a Clinton Alapítványnak, majd a későbbiekben még kétszer 250 ezer dollárt, Bill Clinton volt elnököt pedig félmillió dolláros honoráriumért hívta előadásra Oroszországba.

 

 

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!