2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Trump belengette az észak-koreai diktátor washingtoni látogatását

Hír TV

2018. június 8., péntek 13:45

A Fehér Házba is meghívja az észak-koreai diktátort Donald Trump, ha jól sikerül a június 12-i szingapúri csúcstalálkozó. Az amerikai elnök szerint jövő kedden akár a hivatalosan még mindig tartó koreai háború lezárásáról is megegyezhet Kim Dzsong Unnal.

Trump-kimcsivel, Trump-Kim burgerrel, Trump és Kim tacóval, és egy sor más szellemes fogással készülnek a szingapúri éttermek a két vezető jövő keddi csúcstalálkozójára. Egy kimcsi-különlegességet kínáló étterem tökéletesen képben van az amerikai elnök politikáját illetően.

„Ezzel a fogással Trump otthon érezheti magát: amerikai szárazon érlelt marhahús van benne. Hogy miért? Mert Trump minden egyes kereskedelmi tárgyalásán látni lehet, hogy az amerikai marhahús-exportot kiemelten kezeli” – mondta Zach Wen, az étterem szóvivője.

A szingapúri hatóságok ugyanakkor úgy gondolják: a jópofaságnak is van határa. Az egyik tenger gyümölcseit kínáló étterem promóciós céllal a városállamba hívta Kim Dzsong Un hongkongi hasonmását, akit már a reptéren feltartóztattak a rendőrök, átkutatták a poggyászát, majd két órán keresztül hallgatták ki - a többi közt azt kérdezték tőle, fog-e majd tüntetni a június 12-is csúcstalálkozón. Ezután megtiltották neki, hogy a tárgyalások helyszínére, Sentosa szigetére menjen, vagy a Shangri-La Hotelhez, ahol Donald Trump megszáll majd.

Szakértők szerint több oka is van, hogy a két vezető választása hosszas egyeztetések után végül Szingapúrra esett.

„Először is, az ország politikailag semleges. Más szavakkal: az USA és Észak-Korea nem érzi magát fenyegetve, ha itt lesz a találkozó. Másodszor, szerintem Szingapúr abba az irányba halad, hogy a Kelet Genfje legyen, ahol nemzetközi találkozókat tarthatnak” – fogalmazott a szingapúri egyetem docense, Lawrence Loh.

Aztán ha jól sikerül a jövő keddi szingapúri találkozó, a következő csúcsot már a Fehér Házban rendezhetik. Ezt mondta egy újságírói kérdésre válaszolva Donald Trump, miután a japán kormányfővel egyeztetett a szigetországot is érintő csúcstalálkozóról.

„Nos, a válaszom igen, ha a találkozó jól sikerül, akkor biztosan meghívom. És szerintem ezt jól fogadná, nagyon kedvezően látná ezt, úgyhogy szerintem ez megtörténhet” – húzta alá Donald Trump.

Az amerikai elnök úgy véli: a találkozón akár a hivatalosan még mindig tartó koreai háború lezárásáról is megegyezhet az észak-koreai vezetővel. Hozzátette: ez lesz a könnyű része a tárgyalásnak - a neheze pedig a nukleáris leszerelés, amit az Egyesült Államok mellett az Észak-Koreával szomszédos országok is akarnak. Trump elismerte: ennek a célnak az eléréséhez egy találkozónál többre lesz szükség.

Az amerikai külügyminiszter szerint Kim Dzsongun kész felfüggeszteni az észak-koreai atomprogramot. „Kim Dzsong Un személyesen jelezte nekem, hogy kész a nukleáris leszerelésre, hogy tudja, hogy a jelenlegi modell nem működik” – így Mike Pompeo, aki azt is elmondta: Donald Trump egyértelművé tette, hogy ha Phenjan lemond az atomfegyverről, fényes jövő vár az észak-koreai népre, ha viszont nem, akkor az eddigieknél is súlyosabb szankciókra számíthat a kommunista állam.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!