2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Tragédia: sokan lehetnek a romok alatt

2016. április 18., hétfő 09:30, frissítve: kedd 15:58

Tovább nőtt az ecuadori földrengés áldozatainak száma. Már 272 halottja és 2500 sérültje van a természeti csapásnak. A mentőcsapatok és tűzoltók most a túlélők felkutatására összpontosítanak – vannak arra utaló jelek, hogy sokan lehetnek még életben a romok alatt.

Tűzzel harcolnak Ecuador legnagyobb városában Guayaquilban. Szakértők szerint a földrengések okozta rövidzárlat volt a tűz kiváltó oka. Jorge Glas alelnök a rengések által leginkább sújtott térségeket látogatta végig. A hatóságok szerint Manabí tartományban okozta a legnagyobb károkat a földmozgás, itt 163 utórengést regisztráltak. A helyiek könyörögtek az alelnöknek, hogy segítsenek az áldozatok és a túlélők keresésében. Pedernales városban a helyi stadionban látták el a sérülteket. A katasztrófavédelem vizet és élelmet osztott.

Kézzel kutatják át az emberek a romokat, erőfeszítéseiket a katasztrófavédők és a rendőrség segíti. Ecuadorban mintegy 13 500 embert mozgósítottak a biztonsági szolgálatok a közrend fenntartására.

A mentőcsapatok és tűzoltók most a túlélők felkutatására összpontosítanak, mert vannak arra utaló jelek, hogy sokan lehetnek még életben az összedőlt épületek romjai alatt. Hamarosan két mobilkórházat létesítenek a térségben.

„Körbejártam a térséget, és félek, hogy a halottak száma növekedni fog. Folytatjuk a romok eltakarítását, és reméljük, hogy találunk még túlélőket. Az első órák kritikusak. Több mint huszonnégy óra telt el a földrengés óta, ennek ellenére még vannak az életnek jelei a romok alatt, ez elsődleges fontosságú. Később megpróbálunk összeszedni annyi holttestet, amennyit csak lehet” – mondta Rafael Correa államfő.

Kolumbia 65 szakembert küld Ecuadorba. „Egy hajó indul Buenaventurából vízzel és katonai egységekkel Manta partjaihoz, valamint hatvanöt katasztrófavédő a cáceresi parancsnokságtól. Mind tapasztalt emberek, ki vannak képezve. Sokuk Haitiban is járt” – közölte Juan Manuel Santos kolumbiai elnök.

A katasztrófa után nemcsak Kolumbia, de Bolívia és Venezuela is szakembereket, Chile és Mexikó pedig segélyt küldött. Felajánlotta országa segítségét John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere is.

Az ecuadori földrengést Kolumbiában is érezni lehetett.  Az ecuadori kormány a legnagyobb földrengésnek nevezte a mostanit. Ilyen nagy erejű földmozgásra 1979 óta nem volt példa, akkor 600-an haltak meg, és 20 000 ember sérült meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!