2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Történelmi napra készülnek Katalóniában

2015. augusztus 4., kedd 12:25, frissítve: kedd 12:56

Előre hozott választásokat írt ki a katalán elnök szeptember 27-ére a kelet-spanyolországi autonóm közösségben. A rendelet nem tesz utalást a katalán függetlenségre, de a jelenlegi kormánykoalíció esetleges győzelmére úgy tekint majd, mint amellyel felhatalmazást kapott a különválási folyamat elindítására. A spanyol miniszterelnök korábban arra figyelmeztetett, hogy a katalán függetlenségi törekvések veszélyeztetik a spanyol gazdaság fellendülését.

A katalán elnök aláírta a rendeletet, amely alapján szeptember 27-én előre hozott választásokat tartanak a szakadár spanyolországi tartományban. A katalánok ezzel újabb kísérletet tesznek a függetlenség kivívására, a jelenleg kormányzó pártok ugyanis közölték, hogy az esetleges győzelmet felhatalmazásnak tekintik a függetlenségi folyamat beindítására. Olvasatukban ez azt jelenti, hogy a kiválás másfél éven belül megtörténhet.

– Egyszerűen azt hiszem, hogy szeptember 27-e történelmi nap lesz. A demokrácia világítja be ezt a folyamatot. A közvélemény-kutatások, a szavazólapok és a szavazók elhatározása lesz az eszköz. A demokratikus, igazságos és szabad jövő itt van a horizonton – mondta Artur Mas katalán elnök.


A tartományi választásokat egy évvel ezelőtt hozták előre, szeretnék ugyanis megelőzni az év végére tervezett spanyol parlamenti választásokat. A spanyol miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a katalán népszavazást nem tekintik népszavazásnak, és megvédik a nemzet egységét. A spanyol uralkodó nem sokkal korábban azt mondta, hogy a katalánoknak kötelességük betartani a törvényeket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!