2024. 06. 13. Csütörtök Antal, Anett napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Törtek-zúztak, gyújtogattak az anarchisták

,

2015. április 17., péntek 15:00, frissítve: péntek 15:57

Utcákat vertek szét, autókat gyújtottak fel és kirakatokat törtek be Athénban a gazdasági helyzettel elégedetlen anarchisták. A piac közben egyre kevésbé bízik abban, hogy a görögök törleszteni tudják adósságaikat, amelynek halasztását a Nemzetközi Valutaalap határozottan elutasította. A görög kormány február óta tárgyal a hitelezőkkel az ország háromszázharmincmilliárd eurós hitelének kedvezményes visszafizetéséről, de eddig nem tudtak megállapodni.

Molotov-koktéllal dobálták a rendőröket anarchista fiatalok Athénban, amire az egyenruhások könnygázzal válaszoltak. Csak áprilisban ez már az ötödik ilyen, utcai összecsapás. Az új görög kormánynak azonban a közrend megőrzésén túl olyan égető kérdésekkel kell megbirkóznia, mint az ország évek óta húzódó finanszírozása és a csőd elkerülése.

Csütörtökön egy sor kiadáscsökkentő intézkedést fogadott el az athéni vezetés. Háromszázmillió eurós megtakarítást várnak attól, hogy lefaragják a minisztériumok kommunikációs és reklámköltségeit, fellépnek a cigaretta- és üzemanyagcsempészek ellen, illetve megadóztatják a külföldre menekített tőkét.

Közben a görög kormánynak egyre kevesebb a készpénze, pedig májusban egymilliárd eurót kell törlesztenie, ráadásul a nemzetközi hitelezők befagyasztották a kölcsön utolsó 7,2 milliárd eurós részletének folyósítását, amíg az új szélsőbaloldali görög vezetés nem köt egyezséget a reformcsomagról. Washingtonban azonban az athéni pénzügyminiszter elutasította a jelenlegi adósságmegállapodást. „Nem fogadjuk el a célkitűzéseket, mert tudjuk, hogy gazdaságunk nem tudja teljesíteni ezeket a célokat, amelyeket a partnereinknek sem szabadna ránk erőltetniük, nemcsak a közös európai, hanem a globális érdekek miatt sem” – szögezte le Jánisz Varufákisz.

Az IMF tavaszi tanácskozása előtt a görög pénzügyminiszter a hiteltörlesztés halasztását kérte, de a Nemzetközi Valutaalap ezt elutasította. Christine Lagarde vezérigazgató az adósságtörlesztés átütemezését sem tartja elfogadhatónak. „A fizetés elhalasztását az elmúlt harminc évben egyszer sem engedélyezte IMF igazgatótanácsa. Pár fejlődő országnak jóváhagyta, de azokat a halasztások sem voltak eredményesek. Amint tudják az IMF szabályvezérelt szervezet” – mondta.

A hetek óta tartó eredménytelen tárgyalások és a fizetésképtelenség közelsége miatt a piacon a tízéves görög államkötvények hozama 1 százalékponttal 13 százalékra, két éve a legmagasabb szintre emelkedett, az elemzők egyre kevésbé bíznak abban, hogy Athén képes lesz törleszteni államadósságát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!