2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Törökországban munkát, Jordániában ételt sem kapnak

2015. szeptember 10., csütörtök 12:40, frissítve: szombat 10:26

Az Európába érkező menekültáradat egyik oka a szakértők szerint az lehet, hogy a közel-keleti országok által befogadott szír menekültek egyre rosszabb körülmények között élnek: Törökországban munkát nem kapnak, Jordániában ételt sem. A másik ok az lehet, hogy az Európai Unió gazdasági szankciók egész sorával sújtotta Szíriát a polgárháború kitörése óta.

A több mint négy éve tartó szíriai polgárháború eltüntette a nyüzsgést a nagyvárosokból, százezrek haltak meg, és milliók hagyták el otthonukat. A szíriai menekültáradat idén vezetett válsághelyzethez Európában. Helyi szakértők szerint a migrációs hullámot részben éppen Európa okozta a Szíria elleni gazdasági szankciókkal, amelyeket még a mostanra meggyengült Aszad-rezsim ellen vezetett be.

„Európa szankciókat vezetett be Szíria ellen, így segítette az Egyesült Államokat annak megakadályozásában, hogy Szíria gabonához, gyógyszerekhez, nyersanyagokhoz, repülőgép-alkatrészekhez és bármi máshoz jusson. Mi más választásuk lett volna a szíreknek?” – mondta Tarik Al-Ahmad szíriai szociológus.

Az európai menekültáradathoz az is hozzájárulhatott, hogy a Közel-Keleten egyre nehezebb körülmények között él a polgárháború kitörése óta befogadott mintegy négymillió szíriai. Jordániában az ENSZ Étkeztetési világprogramja forráshiány miatt augusztus óta nem tud ételt adni a szír menekülteknek. A Hír Televízió által megkérdezett Közel-Kelet-szakértő pedig arról számolt be, hogy Törökország sem gondoskodik megfelelően az ott élő kétmillió szírről.

„A szociológiai kutatások azt mutatják, hogy városokban telepednek le, és ott mivel hivatalosan nem vállalhatnak munkát, jó esetben azt látjuk, hogy feketemunkát vállalnak, földeken dolgoznak például, nagyon alacsony bérért. Gyakorlatilag ez a bér nem elegendő ahhoz, hogy ellássa a mindennapi szükségleteket. Gyerekek is dolgoznak, akik korábban iskolába jártak. Azt lehet mondani – különösen az elmúlt egy-két év nyomán –, hogy romlanak az életkörülmények” – fogalmazott Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Hozzátette: a menekültek és a közel-keleti befogadó államok is arra számítottak, hogy a szíriai polgárháború éveken belül véget ér, és a menekültek visszatérhetnek a hazájukba – idén viszont már egyértelműen szembesültek azzal, hogy nincs visszaút.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!