2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Több száz gyereket molesztáltak az egyházban

2017. július 19., szerda 08:29, frissítve: szerda 09:01

Évtizedeken át bántalmazták és zaklatták a gyerekeket a regensburgi dóm fiúkórusában – derült ki egy jelentésből. A csoportot a XVI. Benedek néven pápaként szolgáló Jozef Ratzinger testvére vezette, aki minden vádat tagad. Egy jelentés szerint 1945 óta 547 gyerek ellen követtek el fizikai erőszakot, ezek közül legalább 67 esetben nemi erőszakról volt szó.

A regensburgi katedrális épülete az egyik legnagyobb hagyományú templom Bajorországban, több mint ezer éve működik a kórusa. Most egy 440 oldalas jelentés tárta fel a II. világháború óta elkövetett visszaéléseket.

„Az iskoláskorúnál fiatalabb áldozatok börtönként, koncentrációs táborként beszéltek a kórusról. Kivétel nélkül mindenki azt mondta, hogy ez volt élete legrosszabb időszaka, tele rettegéssel és kiszolgáltatottsággal. Az erőszak elkövetői az intézmény vezetői voltak, de sok esetben alacsonyabb beosztású tanárok, kollégiumi felügyelők is részt vettek az erőszakban” – mondta az ügyvéd, Ulrich Weber.

A jelentés 547 visszaélést tárt fel 1945 és 2010 között. A gyerekek fenyítése mindennapos volt, legalább 67 kisfiút meg is erőszakoltak.

„Ez nem 547 különálló eset, hanem 547 gyerek, akiket éveken át, szisztematikusan kínoztak, megaláztak. Egy életre traumatizálták őket. Én ezért vállaltam ezt a hét éve tartó jogi eljárást, mert a felelősöknek bűnhődniük kell” – mondta egy áldozat, Alexander Probst.

A fő felelősnek a XVI. Benedek néven pápáskodó Jozef Ratzinger bátyját, Georg Ratzingert tartják, aki a 60-as évektől a 90-es évekig vezette a kórust. Ő is, akárcsak a keresztény egyház, minden vádat tagad.

„A zenei igazgató egy R kezdőbetűjű ember volt, aki bizonyíthatóan tudott a nemi erőszakról, de nem tett ellene. Más tanúk R személyét is alapvetően negatívan írják le” – mondta az ügyvéd.

A botrány 2010-ben, az első jelentés után kezdődött. Akkor a katolikus egyház ötezer és húszezer euró közötti kártérítést ajánlott az áldozatoknak, de a többségük ezt nem fogadta el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!