2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Több mint kétszáz ember haláláért lehetnek felelősek

2015. augusztus 7., péntek 18:01, frissítve: péntek 15:30

Őrizetbe vették a két napja elsüllyedt líbiai embercsempész hajó kormányosait. A gyanú szerint a három líbiai és a két algériai férfi vezette a bárkát, ami közel 700 menekülttel a fedélzetén borult fel a Földközi-tengeren. Közben Görögországban is egyre súlyosabb a menekülthelyzet, de a kormány szerint a pénzügyi mellett a migrációs válságot nem tudják kezelni.

A három líbiai és a két algériai lehet felelős több mint 200 migráns vízbefulladásáért. A letartóztatott férfiakat többszörös gyilkossággal és emberkereskedelemmel vádolják.

Az öt embercsempész 1200 és 1800 dollár közötti összeget követelt az utazásért. Ezt az összeget 650-en fizették ki, de az utazást csak 400-an élték túl. A hajó azután süllyedhetett el, hogy megjelent egy ír hadihajó, és a menekültek a vízi jármű egyik oldalába szaladtak.

Teljes a káosz a szigeteken

Közben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) arra szólította fel a görög hatóságokat, hogy kezeljék a hozzájuk tartozó szigeteken kialakult káoszt. A világszervezet szerint áldatlan állapotok uralkodnak több görög szigeten is, amelyek a migránsok egyik legnépszerűbb útvonalán fekszenek.



„Víz, egészségügyi ellátás és élelmiszer terén teljesen elfogadhatatlan a helyzet. A legtöbb szigeten nincsen fogadókészség, az emberek nem alszanak semmiféle tető alatt, a szabadban laknak, parkokban, az utcákon és olyan területeken, amiket a helyi hatóságok nem jelöltek ki. Teljes a káosz a szigeten” – mondta el  Vincent Cochetel az UNHCR igazgatója.

A görög miniszterelnök szerint az ország nem tudja kezelni a menekültáradatot. „Jelenleg Görögország egy válsággal néz szembe a válságon belül, a menekülthullám meghaladja az állami infrastruktúra lehetőségeit, és kezelhetetlen. Ha európai szinten nem segítenek, ha nincs alapvető segítség, a probléma megoldása rettentő nehézzé válik” – fejtette ki Alekszisz Ciprasz.

Az ENSZ adatai szerint idén 107 ezer migráns jutott el eddig Görögországba, ez kétszer több, mint a korábbi években.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!