2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Több dolgozó ellen is nyomoznak a bevándorlási hivatal visszaélései miatt

Hír TV

2018. május 29., kedd 22:42

Újabb dolgozók ellen indult nyomozás Németországban a bevándorlási hivatalban történt visszaélések miatt. Horst Seehofer belügyminiszternek és Jutta Cordtnak, a hivatal elnökének ma a német szövetségi parlament belügyi bizottsága előtt kellett beszámolnia a vizsgálatok állásáról és annak lehetséges következményeiről.

Amikor 2015 szeptemberében még kígyóztak a sorok a bevándorlási hivatalok előtt Németországban, a kormánynak gyors és hatékony lépésre volt szüksége: új alkalmazottakat vett fel és új irodákat nyitott. A bevándorlási hivatal növekedése azonban a nyomozások jelenlegi állása szerint nemcsak a menekültek, de sorozatos visszaélések előtt is kaput nyitott, és elsősorban nem a menedékkérők részéről.

2013 és 2016 között Brémában legalább 1200 esetben adtak ki jogosulatlanul politikai menedékjogot a bevándorlási hivatal munkatársai. Kiderült: a hatóságok már nemcsak a brémai iroda akkori vezetője, hanem két olyan ügyvéd és egy olyan tolmács ellen is nyomoznak, akiknek az ügyfelei feltűnően sok esetben kaptak pozitív elbírálást.

Jutta Cordt még az előző belügyminiszter, Thomas de Maizière alatt, 2017 februárjában került az intézmény élére, és beszámolók szerint már akkor tudott az esetről. Olyannyira, hogy a brémai iroda akkori vezetőjét el is távolította az állásából és a brémai ügyészség tavaly év végén nyomozásba is kezdett.

Horst Seehofer mégsem tudott semmiről, amikor idén áprilisban átvette a belügyminiszteri helyet. Hogy kik és miért hallgatták el előle és a belügyminisztérium egy része elől az ügyet, és milyen visszaélések állhatnak még a háttérben – elsősorban erre voltak kíváncsiak az ellenzéki pártok tagjai, akik bizottsági meghallgatásra hívták Seehofert és Cordtot.

A bizottsági meghallgatás zártkörű volt, de kiderült, hogy mind a pártok többsége mind pedig Horst Seehofer az ügy gyors és hatékony felderítését szeretné. Meglepő módon Horst Seehofer eddig nem arra használta ezt a botrányt, hogy tovább kritizálja a merkeli menekültpolitikát. Elemzők szerint a CSU-s politikus saját pártjára, illetve az őszi bajor tartományi választásokra gondolva megpróbál a lehető legkevesebb teret adni az iszlám- és bevándorlásellenes AfD pártnak azzal, hogy inkább az ügy megoldására koncentrál.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!