2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Tízezrek követelik Mugabe lemondását

Hír TV

2017. november 18., szombat 17:38, frissítve: szombat 18:08

Több tízezren követelik Zimbabwe fővárosában Robert Mugabe távozását. A 93 éves diktátort a hadsereg továbbra is házi őrizet alatt tartja, és már saját pártja, valamint a Háborús Veteránok Szövetsége is elfordult tőle.

Népünnepély volt Hararéban: az utcákon ünnepelte a zimbabweiek egy része Robert Mugabe őrizetbe vételét. Az emberek angol nyelvű feliratokkal üzenték meg a világnak, hogy az elnöknek mennie kell, sőt voltak, akik nyomdafestéket nem tűrő módon fejezték ki örömüket.   

A felvonulást a kormánypárt és a hadsereg is támogatta. „Mugabénak mennie kell. Elegünk van belőle, nem szeretjük” – mondta egy demonstráló.

Mugabe lemondását követelték sokan Zimbabwe második legnagyobb városában, Bulawayóban is. 

A zimbabwei hadsereg szerdán jelentette be, hogy átvette az ország irányítását Mugabétól. Az elnököt házi őrizetbe helyezték, és elfogták több közeli támogatóját is. Eközben lezárták a kormányhivatalokhoz, a bíróságokhoz és a parlamenthez vezető utcákat, a közterületeken a hadsereg járőrözik. A BBC szerint a kormány elvesztette hatalmát az események felett, Mugabét már saját pártja is lemondásra szólította fel, így valószínűleg távoznia kell a hatalomból.

A hadsereg feltehetőleg azért puccsolta meg Mugabét, mert a 93 éves diktátor menesztette helyettesét, és inkább 40 évvel fiatalabb feleségét tette volna meg utódjának. Az alelnök csütörtökön visszatért az országba.

Mugabe a függetlenség kikiáltása és nemzetközi elismerése, 1980 óta vezeti a délkelet-afrikai országot, miután pártjával megnyerte a britek által felügyelt választásokat. Unokaöccse szerint az elnök nem hajlandó lemondani, hanem kész meghalni az igazságért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!