2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Tízezrek hallgatták a pápát

Hír TV

2018. április 1., vasárnap 15:01, frissítve: vasárnap 16:04

A szíriai háború befejezését sürgette hagyományos húsvéti „urbi et orbi” áldásában Ferenc pápa. A Szent Péter-bazilika előtt tartott húsvéti miséjét tízezrek követték. Előzőleg, szombat este a pápa 8 felnőttet – köztük egy nigériai migránst – keresztelt meg a húsvéti vigílián.

Tízezrek várták a pápát a római Szent Péter téren. A húsvét kiemelt szent eseménye a húsvétvasárnapi mise és az azt követő „urbi et orbi”, vagyis a városnak és a világnak szóló pápai áldás.

A katolikus egyházfő idén is a szíriai háborút tartotta a világ botrányának, ennek a vérontásnak az azonnali befejezését kérte a harcban szemben álló felektől.

A béke gyümölcseit kérjük az egész világ számára, mindenekelőtt a szeretett és megkínzott Szíria számára, amelynek lakosságát kimerítette már a véget nem érő háború – mondta Ferenc pápa.

A pápa szerint a világ megvetettjei számára Krisztus üzenetének ereje adhat reményt. Főleg azok számára, akiket – a megfogalmazása szerint – e selejt kultúra kivet magából, vagyis a menekültek és migránsok számára.

A jemeni, az izraeli–palesztin és a koreai konfliktus kapcsán a pápa kifejezte reményét, hogy a megosztottság és az erőszak helyett a párbeszéd és kölcsönös tisztelet fog felülkerekedni, és a bölcsesség vezeti majd a tárgyalófeleket.

Előző este, szombaton a húsvéti virrasztáson, a vigílián Ferenc pápa rövid beszédében arra emlékeztetett, hogy a húsvét a hit megújításáról szól, és figyelmeztetett, hogy bár a mai kor embere megadja magát annak az életérzésnek, hogy semmit sem tehet az igazságtalanságok ellen, a keresztényeknek fel kell lépniük ez ellen.

A katolikus egyházfő a vigílián hagyományosan új egyháztagokkal ünnepel, így a mostani szertartáson is nyolc személyt – köztük egy Olaszországban befogadott nigériai migránst – keresztelt meg.

Sokan mentek Jeruzsálembe is

A Szentföldön is megünnepelték a húsvétot a keresztények. A jeruzsálemi Szent Sír bazilikában a latin pátriárka celebrálta a húsvétvasárnapi szentmisét.

Ma több száz külföldi látogatott Jeruzsálembe, Jézus szenvedésének és feltámadásának helyszínére, hogy ott ünnepeljék a legnagyobb keresztény ünnepet. Betlehemben a Születés templomában is bemutatták a húsvéti szentmisét. Mindkét helyen a közel-keleti régió békéjéért, az erőszak áldozataiért, a menekültekért és az elnyomás alatt élőkért imádkoztak a helyi keresztény vezetők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!