2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Tízezer gyermeknek veszett nyoma

2016. április 22., péntek 15:13, frissítve: péntek 16:17

Tízezer gyermek tűnt el tavaly a menekültáradat idején. Európai rendőrségi információk szerint egy részük emberkereskedők áldozata lett, akik szexuálisan kizsákmányolják őket. Magyarországon közel kilencezer menekült gyermek fordult meg tavaly, közülük hétezren ismeretlen helyen vannak.

Tízezer menekült gyermek hollétéről nem tudnak a hatóságok – erről számolt be az Europol egyik vezetője az Európai Parlament bizottsági ülésén. Kiderült, nincs egységes nyilvántartásuk ezeknek a gyerekeknek, ezért jóformán csak véletlenül találnak meg közülük egyet-egyet. Tavaly a menekültek 20 százaléka volt kiskorú, 90 százalékuk pedig kapcsolatba került embercsempészekkel. Akik nagyon gyakran egyben emberkereskedők is.

„Az eltűnt kiskorú menekültekkel kapcsolatos aggályok még mindig érvényesek, de rendészeti szempontból még mindig nem látunk tisztán ahhoz, hogy biztos következtetéseket vonjunk le. Mivel a kiskorú migránsokat szervezett bűnözői csoportok vonják a hatókörükbe, akik emberkereskedelemmel és szexuális kizsákmányolással is foglalkoznak, ez nagyon aggasztó” – jelentette ki Dietrich Neumann, az Europol osztályvezetője.

Az eltűnt gyermekek védelmével foglalkozó civil szervezet vezetője szerint sokszor lehet azt tapasztalni, hogy a rendőrségeken nincsenek megfelelően képzett gyermekvédelmi szakemberek. Emiatt számtalan alkalommal fordul elő, hogy sérülnek a menekült gyermekek jogai.

„Az Európai Bizottság integrált gyermekvédelmi rendszerének kellene biztosítani a megfelelő kereteket. Ennek egyik alapelve, hogy minden egyes gyereket el kell ismerni, védeni kell, és a védelemhez fűződő jogaik nem képezhetik alku tárgyát. Nem múlhat azon egy gyermek védelme, hogy egy adott ország állampolgára-e, vagy pedig migráns gyermek” – szögezte le Delphine Moralis, a Missing Children Europe főtitkára.

A vitában elhangzott az is, hogy sokszor egy eltűnt kutyáért nagyobb erőfeszítéseket tesznek az emberek, mint ezekért a gyerekekért. Mások a tagállamok felelősségét vetették fel.

„Azt gondolom, hogy a kormányaink hibáztak, nekik politikai felelősségük van, hiszen nem voltak képesek arra, hogy a migráns és a menekült gyerekeket megvédjék. Akik az EU–török megegyezés mögött vannak, azok is szégyelljék magukat, mert szerintem ezek a gyerekek így csak az embercsempészek hálójába kerülnek, nagyon komoly politikai és büntetőjogi felelősségről beszélhetünk. A schengeni szerződést nem tartották tiszteletben azok a politikusok, akik ezt megtették, és ide tartoznak a németek is” – így Ana Gomes, a szocialisták európai parlamenti képviselője.

Ami Magyarországot illeti: a Belügyminisztérium államtitkára a Demokratikus Koalíció alelnökének kérdésére azt írta, hogy Magyarországon tavaly 8804 18 év alatti kért menedékjogot. Közülük 21-en kaptak valamilyen védelmet, 30 kérelmet elutasítottak, 1528 kísérő nélküli kiskorút gyermekvédelmi intézetbe helyeztek el, ahonnan általában megszöktek. A többi több mint hétezer gyermekről a hatóságoknak nincs információjuk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!