2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Tíz halottja van a földrengésnek

Hír TV

2018. február 9., péntek 12:29, frissítve: péntek 13:06

Tajvanban már tíz halottja és kétszázhetven sérültje van a keddi földrengésnek. A mentőalakulatok még hét eltűntet keresnek, de egyre kevesebb az esély, hogy életben találják meg őket. A kormányzat szerint a folyamatos utórengések miatt olyan épületeket is le majd kell bontani, amelyek látványosan nem rongálódtak meg, de szerkezeti hibájuk van.

Három nappal a földrengés után sem mondtak le a túlélőkről a tajvani mentőalakulatok. Hatszáz katona és ezerháromszáz rendőr fésüli át a romokat. Országszerte hét eltűntet keresnek, csütörtökön már csak holttesteket tudtak kiemelni az épületek romjai közül.

A mentőkutyákban nagyon bízunk, mert ők szó szerint megérzik az élet szagát. Úgy gondoljuk, hogy a romok között újabb embereket találhatunk, remélhetőleg életben – monda az egyik mentővezető, Csien Hung-cseng.

A keddi földrengés óta majdnem kétszázötven utórengés volt, ezek közül egy tucat elérte a 6-os erősséget, ami önmagában is komolynak számít. A mentési munkákat ezért időről időre le kell állítani, és rendszeresek az áramszünetek is.

Az utórengésektől mindenki fél. Van, akinek a lakása nem rongálódott meg, de nem tudhatjuk, hogy az utórengések mit okoznak, ezért sokan félnek visszaköltözni – nyilatkozta egy helyi lakos.

Kedd óta több mint hétszázan kerültek a két átmeneti szállás egyikére. Nemcsak olyanok, akiknek a lakása megsérült, hanem olyanok is, akik az utórengésektől félnek.

A többségnek pszichológiai problémái vannak, illetve nagyon sokan tüdőgyulladást kaptak. A legfontosabb feladatunk, hogy bármilyen járvány kialakulását megakadályozzuk. Emellett kiemelten kezeljük a betegek ellátását, sok diabéteszest kezelünk folyamatosan – közölte az egyik menhely orvosa, Huang Csi-csia.

A kormány azt ígéri, hogy már tavasszal elkezdik az összedőlt vagy lebontott épületek újjáépítését, az otthonukat elvesztő családoknak pedig pénzügyi segítséget ígértek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!