2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Thai dráma: vészesen fogy az idő

Hír TV

2018. július 6., péntek 16:59, frissítve: péntek 18:05

Meghalt az egyik thaiföldi búvár, aki búvárpalackokat vitt a barlangban rekedt fiatalok kimentéséhez. A búvár a mentést készítette elő a kijelölt útvonalon, de közben a saját levegője elfogyott. A thai fiatalok 4,5 kilométerre vannak a kijárattól, az út harmada víz alatt van.

Katonai tiszteletadással búcsúztak a mentés helyszínén attól a búvártól, aki bevetés közben halt meg péntek hajnalban. A férfi holttestét elszállító repülőt buddhista papok is megáldották.

„Önkéntesként dolgozott a mentésben, szabadságot vett ki és úgy jött el segíteni” – közölte az akció egyik résztvevője.

A férfi feladata az volt, hogy a mentés tervezett útvonalán búvárpalackokat helyezzen el. A fiúk több mint 4 kilométerre vannak a kijárattól, az út harmada víz alatt van, ahol áramlással szembe kell úszni vakon, néhol fél méter széles járatokon. Egy profi búvárnak is 5-6 óra az út, de a lent ragadt fiúk többsége úszni se tud, nekik fél nap is lehet, mire kijutnak. Egy-egy gyereket 2 búvár kísérne, de így se biztos, hogy meg tudják akadályozni a pánikot a víz alatt.

„A barlangban nagyon nehéz körülmények uralkodnak, még a profik számára is. A kollégánk, akit ma elvesztettünk, visszatérés közben vesztette el az eszméletét. A társa azonnal megkezdte az újraélesztést, de eredménytelenül” – nyilatkozta a mentés egyik vezetője.

A fiúk kimentésére az egyetlen gyors lehetőség a búvárkodás. Próbálják a barlangból a vizet is kipumpálni, de az esős évszak csak most kezdődik, vagyis ezzel őszig se végeznének. A másik lehetőség, hogy lyukat fúrnak a hegy oldalába és azon mentik ki a gyerekeket, körülbelül 800 méterrel a felszín alól. Ehhez viszont előbb utat kellene építeni a dzsungelbe és talajméréseket végezni, mindez pedig hónapokat vehet igénybe. Elon Musk, akinek a Tesla mellett alagútfúró cége is van, mérnököket és talajmérő műszereket küldött Thaiföldre.

A mentőalakulatoknak 1-2 napjuk van eldönteni, hogy melyik mentési módszert választják, mert a meteorológusok szerint vasárnap újrakezdődik a monszuneső és a barlangban a vízszint újra emelkedni kezd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!