2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belehalt a mentésbe az egyik thai búvár

Hír TV

2018. július 6., péntek 09:44, frissítve: péntek 12:35

Meghalt a thai mentőalakulatok egyik speciálisan képzett tagja miközben a barlangban rekedt fiatalokat próbálta kimenteni. A férfi halála előtt éppen a lehetséges menekülési útvonal mentén helyezett el sűrített levegős palackokat, de az ő oxigénje már elfogyott.

Elfogyott az oxigénje az egyik thai különleges egység mentőbúvárának, aki épp azon dolgozott, hogy a barlangrendszer különböző pontjain tartalék sűrített levegős palackokat helyezzen el a várható mentőakcióhoz A búvárt egy társa hozta ki, de már nem tudták megmenteni az életét. A férfi korábban a haditengerészetnél dolgozott, 38 éves volt.

„A barlangban nagyon mostoha körülmények uralkodnak, és nem számolt azzal, hogy ilyen hamar kiürül a palack. Már öntudatlan volt, amikor a társa a felszínre húzta. Elsősegélyben részesítettük, majd kórházba szállítottuk” – mesélte a thai tengerészet parancsnoka.

A bent rekedt gyerekek életét most már a monszun is fenyegeti, szombattól heves esőzések várhatók a térségben. A víz teljesen megtöltheti a barlangot. A mentőcsapatok most azt tervezik, hogy a bent rekedt tinédzsereknek megtanítják a búvárkodás alapjait, hogy ki tudják vezetni őket a gyakorlott búvárok számára is rendkívül veszélyes járatokon. A másik opció pedig hogy egy lyukat fúrnak ahhoz az üreghez, ahol a fiúk rekedtek.

„Keressük a pontos helyet, ahol fúrni érdemes, ha sikerül bemérni őket, akkor elkezdünk fúrni” – magyarázta az egyik thai katonai vezető.

Az elárasztott járatokon a búvároknak 6 órát kell úszniuk a gyerekek felé, kifelé a sodrás miatt 5 óra alatt érnek ki, és vannak nagyon kockázatos szakaszok. A mentésben ausztrál rendőrök, amerikai katonák, brit barlangászok és több mint ezer thaiföldi katona vesz részt. A gyerekek két hete rekedtek a barlangban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!