2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Terrorriadó a karácsony miatt

2015. december 25., péntek 10:45, frissítve: szombat 14:57

Terrorriadó van Kínában karácsonykor. A nyugati titkosszolgálatok szerint kínai muszlimok külföldi turisták ellen készülnek merényletekre. Készültség volt szenteste az amerikai Chicagóban is, ahol több ezren tüntettek a rendőri erőszak ellen.

Ausztráliában a nyár különlegessé varázsolja a karácsonyt. „Nagyon szeretem a napsütést, a meleget, a hangulatot és hogy szabadtéren lehet ünnepelni. Angliában ilyenkor nem lehet rövidnadrágban sétálni az utcán” – mondja egy brit turista.

Európából több tízezren utaznak minden évben meleg éghajlatú helyekre karácsonyozni, a déli féltekén komplett iparág szakosodott erre. „Le lehet jönni a partra, és azt csinálsz, amit akarsz. Otthon meg azon gondolkozol, hogy vegyél-e sálat, sapkát” – foglalja össze a lényeget egy ír férfi.

A napsütés helyett a szmogriadó és a terrorkészültség teszi egyedivé a karácsonyi hangulatot Kínában. Nyugati országok hírszerzései szerint a kínai nagyvárosokban muszlim ujgurok készülnek támadásokra nyugati turisták ellen. Hasonló akció már volt is két éve a Tienanmen téren, ezért a hatóságok megerősítették a készültséget.

Kubában lazább a hangulat. A kommunista diktatúra vezetése idén egyezett ki a fő ellenséggel, Amerikával, ahol cserébe feloldották a gazdasági embargót, és fél évszázad után először a külföldre szökött kubaiak is hazatérhetnek. „Minden változik. A családegyesítéseknek köszönhetően nagy a boldogság, sokan jöhettek haza az ünnepekre, együtt lehetnek a szeretteikkel, akiket már rég nem láttak. Nagy reményekkel nézünk a jövőbe” – mondja egy havannai férfi.

Az Egyesült Államokban az ünnep csak 25-én indul, és 24-e este a chicagóiak még nem a karácsonnyal, hanem a polgármester megbuktatásával voltak elfoglalva. A helyi civilek a rendőri túlkapások ellen tüntettek, miután kiderült, hogy a városvezető segített eltussolni, hogy fehér rendőrök lelőttek egy fegyvertelen fekete fiút tavaly karácsonykor egy gyorsétteremben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!