2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Terrorizmussal gyanúsítják a Jobboldali Szektor tagjait

2015. július 22., szerda 14:10, frissítve: szerda 14:15

Terrorizmussal gyanúsítják a Jobboldali Szektor hat fegyveresét, akik részt vettek a két héttel ezelőtti, négy halálos áldozatot követelő munkácsi lövöldözésben. A szélsőjobboldali szervezet tagjai ellen törvénytelen fegyveres csoport létrehozása miatt is eljárás indult.

Több ezer ukrán szélsőjobboldali tüntetett a kijevi Majdan téren. A Jobboldali Szektor nevű radikális szervezet bizalmatlansági népszavazást követel a kormány ellen a négy halálos áldozatot követelő, két héttel ezelőtti munkácsi lövöldözés miatt, amelyben a kormány szerint a szélsőséges szervezet tizenhárom fegyverese vett részt.

A szélsőjobboldali szervezet vezetője olvasta fel a követeléseiket: „A Jobboldali Szektor országos népszavazást kezdeményez több kérdésben. Egy: a bizalom megvonása a kormánytól. Kettő: követeljük, hogy terroristaellenes akció helyett az Ukrajna elleni orosz háborút ismerjék el háborúnak. Meg kell hallani az ukrán nép hangját. Három: a megszállt területek teljes blokádját követeljük. Négy: arra kérjük az ukrán népet, hogy ismerjék el az önkéntes alakulatok törvényességét.”

A szervezet azt is közölte, hogy nem vesz részt az őszi helyhatósági választáson, de amennyiben nem sikerül megtartani a népszavazást, akkor népi választási bizottságot állítanak fel.

A Jobboldali Szektor és a kormány közötti feszültséget a két héttel ezelőtti munkácsi lövöldözés élezte ki. A hatóságok a katonai-politikai szervezet tizenhárom fegyverese ellen indítottak eljárást, miután, vélhetően a csempészpiac felosztása miatt, tűzharc alakult ki köztük és egy helyi ellenzéki politikus testőrei között. Az összetűzésben négyen meghaltak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!