2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Ferencz József a második unitárius aranykor 11:00

Temérdek fenyegetést kapnak a zsidó intézmények

2017. március 13., hétfő 10:45, frissítve: hétfő 13:35

128-szor fenyegettek meg az idén zsidó közösségi központokat az Egyesült Államokban. Csak vasárnap öt amerikai államban és tizenegy kanadaiban kaptak bombafenyegetést az intézmények. A Fehér Ház kemény fellépést ígér.

A brooklyni zsidó gyermekmúzeum, a tucsoni, a kaliforniai, a nevadai és a New York-i zsidó közösségi központ. Csak néhány azok közül a felekezeti intézmények közül, amelyek az elmúlt hetekben fenyegetést kaptak. A fenyegetések telefonon érkeztek, és általában robbantásos merényletről szóltak. Brightonban, New York államban a rendőrség kiürítette a közösségi központot, de semmilyen gyanús tárgyat nem találtak. A brightoni központot már másodszorra fenyegették meg.

„Úgy hisszük, hogy ez – mint, ahogy azt már kedden is említettem – egy nagyobb kép része, egy nemzeti trendé. Ezért is jegyeztem meg azt, hogy az FBI-t is bevontuk. Ők segítenek nekünk. Az állami rendőrség pedig a vezető szerepet tölti be az állami nézőpont szempontjából” – közölte Mark Henderson rendőrfőnök.

Csak vasárnap öt másik amerikai és egy kanadai államban lévő zsidó kulturális és közösségi központok is fenyegetést kaptak. Ezekkel együtt az idén eddig 128-szor fenyegettek meg 87 központot. Eddig egy esetben sem találtak a hatóságok semmit.

Az amerikai fenyegetések arra késztették a szenátus mind a száz szenátorát, hogy felkérjék a szövetségi kormányzatot, segítsen a zsidó közösségnek megerősíteni a biztonságot. Több mint 140 zsidó közösségi központ vezetője pedig levelet írt az igazságügyi miniszternek, hogy aggodalmukat fejezzék ki a nyomozás állása miatt.

A fenyegetések miatt a Fehér Ház is felemelte a szavát. Sean Spicer szóvivő határozottan elítélte a fenyegetéseket, majd megígérte, hogy minden létező eszközt megtalálnak arra, hogy megállítsák a folyamatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!