2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Tart az IMF Trump importvámjától

Hír TV

2018. március 3., szombat 16:20, frissítve: szombat 17:03

Amerikaiaknak készül az acél egy kanadai cég mexikói üzemében. Ebben a két szomszédos országban állítják elő az Egyesült Államokban felhasznált acél közel felét. Érthető, hogy Kanada és Mexikó tiltakozik leginkább az amerikai védővám terve ellen.

– Az acélra védővámot kivetni nevetséges. Trump azt hiszi, hogy Mexikó és Kanada is kapitulál majd és lefekszik Amerikának? Nevetséges. Trump mindent megtesz, hogy tönkre tegye a NAFTA-t, az észak-amerikai kereskedelmi szerződést – mondta Jerry Dias, a mexikói üzem vezetője.

Donald Trump a Twitteren azt írta, hogy a kereskedelmi háborúk jók, és azokat könnyű megnyerni. Az acélra 25 százalékos, az alumíniumra pedig 10 százalékos sarcot vetne ki. Az elnök javaslatát sokan ellenzik belföldön - tarva az áremeléstől és az elbocsátásoktól. Az acéliparban 150 ezren dolgoznak az Egyesült Államokban, Trump őket védené a büntetővámmal. Acélt felhasználó gyárakban negyvenszer ennyien, 6 és fél millióan dolgoznak. Az import alapanyag drágulása az ő állásukat veszélyeztetné.

– Amerika acélt vesz tőlünk, mi acélt veszünk Amerikától. Ha belenyúlunk ebbe a rendszerbe, akkor nyilvánvalóan mindketten rosszul járunk. A gazdaság alapjait kell átalakítani, ami az egész piac átalakulásával jár, ez pedig elfogadhatatlan és fájni fog mindenkinek – mondta Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök.

Trump tervét elfogadhatatlannak tartja az Európai Unió is. A francia kereskedelmi miniszter számított az amerikai lépésre. A németek a Trump saját fegyverét fordítanák az Egyesült Államok ellen. Amerikai termékekre vetnének ki védővámot -a Harley-Davidsontól a Levi's farmerig.

– Amit most látunk, az gazdasági harakiri. Donald Trump próbálja kinyitni Pandora szelencéjét. Kérdés, hogy ki hogy fog reagálni, de mindenki reagál majd valahogy. Az Európai Bizottság már összeállította a lehetséges termékek listáját, amelyek ellen büntetőintézkedéseket lehet bevezetni - hangoztatta Volker Treier, a német kereskedelmi kamara illetékese.

A Nemzetközi Valutaalap globális kereskedelmi háborútól tartanak. Trump szerdai bejelentése óta a tőzsdei árfolyamok folyamatosan csökkennek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!