2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Szorul az oroszbarát harapófogó Románia körül

2016. november 15., kedd 07:36, frissítve: kedd 10:42

A román lapok az orosz befolyás megerősödéseként értékelték hétfőn, hogy mind a Moldovai Köztársaságban, mind Bulgáriában oroszbarát jelölt győzött a vasárnapi elnökválasztás második fordulójában.

A jobboldali Hotnews.ro hírportál Egyre jobban szorul az oroszbarát harapófogó Románia körül címmel közölt vezércikket, amely azt fejtegeti, hogy az amerikai rakétapajzsot befogadó Románia immár valamennyi szomszédjánál – Ukrajnától eltekintve – Moszkvának kedvező vagy annak alárendelt vezetők kerültek hatalomra. Romániának így Lengyelország maradt az egyedüli olyan szövetségese a térségben, amelyik ellenáll az orosz befolyásnak. Bukarest számára ezért „kritikus fontosságú” az Egyesült Államok támogatása, de ez is kétségessé vált Donald Trump választási győzelme után – értékeli a Hotnews cikkírója.

A liberális hátterű Adevarul a moldovai elnökválasztás eredményére utalva arról ír, hogy Románia „ismét határossá vált Oroszországgal”, ami szerinte jogos aggodalomra ad okot a bukaresti vezetőknek. Mivel a baj sosem jár egyedül, Bulgáriában is az a Rumen Radev győzött, „akiről köztudott, hogy Vlagyimir Putyin cárt tekinti vezérlő csillagának” – fogalmaz a szerző. A cikk hozzáteszi: a szomszédos Magyarországon a nacionalista és elszigetelődő Orbán Viktor sem igazán hajlandó már teljesíteni Strasbourg és Brüsszel utasításait, az EU és a NATO pedig el is tűri túlkapásait. Szerinte Szerbia és Szlovákia is vörös, és Lengyelország sem túl biztató színű. Ráadásul az EU is gyengélkedik, és nem tudni, mennyire tarja majd fontosnak a NATO-t a megválasztott amerikai elnök.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!