2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Szijjártó sajtótájékoztatón hazudtolta meg német kollégáját

Hír TV

2018. június 5., kedd 17:28, frissítve: kedd 18:11

Közös sajtótájékoztatójukon mondott ellent német kollégájának a magyar külügyminiszter Berlinben. Míg a német diplomata arról beszélt, hogy a magyar kormány ígéretet tett a Velencei Bizottság figyelembevételére a Stop Soros törvénycsomagnál, Szijjártó Péter ezt tagadta.

Egy külvárosi villában fogadta a német külügyminiszter magyar kollégáját Berlinben. Szijjártó Péter és Heiko Maas először találkozott a két kormány beiktatása óta. A német külügyminiszter a migrációval kapcsolatos európai reformjavaslatokkal kezdte a sajtótájékoztatót, majd áttért a civil-ellenes Stop Soros törvénycsomagra.

„A migrációs kérdésekben és magyar NGO-k szabályozásáról szóló törvényről eltér a véleményünk, de ez utóbbi esetében tudomásul vettük az utolsó szövegváltozatba beépített módosításokat és örömmel hallottuk annak biztosítékát a magyar kormány részéről, hogy megvárja a Velencei Bizottság ajánlásait, és beépíti őket a törvénybe” – mondta Heiko Maas.

Két hete a német kormány Magyarország-felelőse közölte, hogy a német kereszténydemokraták csak akkor támogatják tovább az Orbán-kormányt, ha a Fidesz a Stop Soros elfogadásával megvárja a Velencei Bizottság ajánlásait. Szijjártó Péter viszont a mellette álló német külügyminisztert is meghazudtolva közölte: nem várnak a Velencei Bizottságra.

„Semmilyen a Velencei Bizottságra vonatkozó ígéretet nem tettem a mai találkozójukon, a Stop Soros törvénycsomagról majd a Magyar Országgyűlés fog dönteni, hogy milyen ütemezésben, és mikor hoz döntést. Azt azonban elmondtam a miniszter úrnak, hogy ha Magyarországon valaki a nemzetbiztonsági érdekekkel ellentétes tevékenységet folytat, akkor annak vállalnia kell ennek következményeit” – mondta a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter a német gazdasági és a fejlesztési miniszterrel is találkozott, hogy német beruházásokról tárgyaljon.

A héten egy másik magyar delegáció is érkezik majd Berlinbe,. Csütörtökön Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter találkozik CDU-s és CSU-s politikusokkal a nemet fővárosban. Úgy tudni a találkozók elsődleges témája a német-magyar Európa-politikai együttműködés jövője, illetve a Fidesz Néppárton belüli pozíciója lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!