2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Szijjártó egyetért, a NATO csatlakozzon az IÁ elleni koalícióhoz

2017. március 31., péntek 15:31, frissítve: péntek 22:06

Magyarország támogatja, hogy a NATO csatlakozzon az Iszlám Állam elleni koalícióhoz. A magyar külgazdasági és külügyminiszter a tagországok brüsszeli miniszteri tanácskozásának szünetében beszélt erről. Azt is mondta, hogy a magyar kormány azzal az amerikai elvárással is egyetért, hogy emelni kell a védelmi kiadásokat.

Nagy várakozás előzte meg a NATO külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozását, hiszen ez volt az első alkalom, hogy az amerikai diplomácia új vezetője is részt vesz a tanácskozáson. Rex Tillerson konkrét javaslatcsomaggal érkezett, ennek fontos része, hogy a NATO legyen katonailag aktívabb. „Meg akarjuk vitatni, hogyan tudjuk a NATO-t nagyobb mértékben bevonni az Iszlám Állam elleni harcba, és már a terrorizmus elleni akciókba annak érdekében, hogy végre béke legyen a Közel-Keleten” – közölte Tillerson.

A magyar álláspont ismertetésekor Szijjártó Péter elmondta, 150-ről 200 főre emelné Magyarország a térségben állomásozó katonái számát, akik már nemcsak kiképzésekben, hanem fegyveres harcokban is részt vennének. Támogatta a magyar kormány azt a kezdeményezést is, hogy mindenki fizessen többet a közös kasszába.

„Egyetértünk az amerikaiaknak azzal az elvárásával, hogy a szövetségesek európai lábát meg kell erősíteni. Ehhez arra van szükség, hogy az európai szövetségesek a megfelelő védelmi ráfordításokról hozzák meg a szükséges döntéseket, Magyarország természetesen meg fog felelni annak a megállapodásnak, amelyet Walesben kötöttünk, és úgy fogjuk alakítani a védelmi ráfordításainkat, hogy reális legyen az, hogy a korábban megállapodott 2024-re mi is elérjük a 2 százalékos szintet” – ígérte Szijjártó Péter.

Ehhez arra van szükség, hogy a kormány módosítson a jelenlegi terveken és mintegy 50 százalékkal növelje a következő hét év katonai kiadásait.

Montenegrónak már megvan a helye az asztalnál

A külügyminiszterek fontos lépésnek nevezték, hogy a nyugat-balkáni stabilitás biztosítása, nem utolsósorban az orosz befolyás csökkentése érdekében hamarosan Montenegró is a katonai szövetség tagja lesz. „Montenegró hamarosan a 29. tagja lesz a szövetségünknek. Már megvan a helye az asztalnál. Üdvözlöm, hogy ezen a héten az Egyesült Államok szenátusa is szavaz erről. Montenegró csatlakozása a NATO-család demokratikus nemzeteihez hozzájárul a régió és egész Európa stabilitásához, és azt várom, hogy júniusban valamennyi ország befejezze a ratifikációs folyamatot” – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A NATO vezetői májusban legmagasabb szinten, az állam- és kormányfők részvételével tanácskoznak Brüsszelben, a szövetség európai főhadiszállásán.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!