2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Szervezetten szállítják őket a határra

,

2015. augusztus 31., hétfő 11:20, frissítve: hétfő 17:02

A macedón vasúttársaság naponta 2 vonatot indít Belgrádba, szervezetten szállítják a migránsokat a határra. Görögország felől naponta 2-3 ezer ember érkezik, kilencven százalékuk Magyarországon keresztül akar Németországba jutni.

Egy nap alatt már másodszor köt ki Pireuszban az a hajó, amelyet a görög kormány küldött Leszbosz szigetére, hogy onnan a szárazföldre szállítsa a menekülteket. Az athéni kormány azután bérelte ki az utasszállító hajót, hogy szombaton négyezer menekült érkezett a török partok közelében lévő szigetre.

„Afganisztánból jöttem. Nagyon sok probléma van az országban, de én elmenekültem, mert ott nincs élet. A hazám nagyon veszélyes hely, ott vannak a tálib erők és az Iszlám Állam fegyveresei, ezek háborúzni akarnak az emberekkel” – mondta egy afgán menekült.

A menekülteket Pireuszban már buszok várják, amelyek Athénba, onnan pedig Theszaloníkibe viszik őket, innen ugyanis vasút vezet a macedón határ felé.

A bevándorlók Gyevgyelijában szállnak fel a vonatra. A macedón kormány naponta két különvonattal szállítja a migránsokat a görögről a szerb határra. Macedóniába naponta kétezer-ötszáz ember érkezik Görögországból, őket viszik tovább szervezetten az ország északi részébe.

„Törökországban nem volt jó. Elvették a telefonomat, a pénzemet, mindent. Aztán megérkeztem Görögországba, ott sokat kellett várnom a papírokra, talán húsz napot. A szabadban várakoztunk, nem volt mit ennünk, nem tudtunk zuhanyozni, semmit sem” – mondta egy szíriai menekült.

A most érkező menekültek elégedettek a macedónokkal, akik már nem próbálják meg feltartóztatni őket.

„Igen, igen. Segítenek nekünk. Segítenek az időseknek, és segítenek a fiataloknak. És kaptunk enni is, inni is bőséggel Macedóniában” – mondta a helyzettel kapcsolatban egy másik menekült, aki Szíriából érkezett.

Miután a migránsok felszálltak a vonatra, a szerelvény elindul Belgrád felé, ahol az vasútállomás környékén táboroznak a bevándorlók. Az utóbbi egy hétben körülbelül tízezren haladtak át Szerbián és érték el a magyar határt.

„Akik már előttünk mentek el Magyarországra, azoknak azt mondták a magyar hatóságok, hogy ha nem adnak ujjlenyomatot, akkor ütni fogják és börtönbe vetik őket. Ezért félünk Magyarországra menni” – így egy szír férfi.

A menekültek attól tartanak, hogyha ujjlenyomatot vesznek tőlük Magyarországon, akkor később nem mehetnek oda, ahova szeretnének.

„Sok embernek vannak rokonai Svájcban vagy Franciaországban, de ha Magyarországon ujjlenyomatot vesznek tőlük, akkor csak Németországba mehetnek” – hangsúlyozta egy másik migráns.

Az uniós határ-ellenőrzési ügynökség közlése szerint a balkáni útvonalon ma már többen érkeznek Európába, mint a Földközi-tengeren keresztül. A Frontex adatai szerint az első félévben a Balkán érintésével százezeren érkeztek Európába, ami legalább tízezerrel több, mint a Földközi-tengert áthajózók száma.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!