2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Szerbia nem épít falakat vagy új táborokat

2015. augusztus 19., szerda 17:00, frissítve: kedd 15:34

Szerbia nem épít kerítést a menekültek ellen, hanem az Európai Uniótól vár egységes megoldást. Ezt a szerb miniszterelnök közölte, miután meglátogatott egy menekülttábort Belgrádban. Az osztrák belügyminiszter és a német kancellár is azt közölte, hogy ősszel az Európai Bizottságnak meg kell kezdeni a menekültügyi szabályok átdolgozását, mert a jelenlegi rendszer túl nagy terhet ró a befogadó országokra.

A macedón határon a Görögország felől érkezett menekültek Belgrád, majd Magyarország felé veszik útjukat. A szegények vasúton, a jómódúbbak taxival mennek.

„Rodoszon, aztán Athénon keresztül érkeztünk Macedóniába. Eddig minden rendben ment, de itt elromlottak a dolgok, itt már nem működik semmi” – mondta egy menekült.

A macedón hatóságok egyetlen célja, hogy továbbnyomják a menekülteket az EU felé: hetvenkét óra alatt mindenkit átutaztatnak az országon.

„Engem eléggé meglepett, hogy egyáltalán semmi szervezés nincs, teljesen együl vagyok. Azt hittem, hogy nemzetközi menekültügyi szervezetek lesznek itt valamilyen szervezett programmal, de senki nincs. Az emberek az utcákon alszanak, és csak néhányan próbálnak vizet, élelmet osztani a rászorulóknak, de alapvetően teljesen tehetetlennek érzi magát az ember” – mondta egy német önkéntes.

Naponta két-háromezer ember lép át Macedóniából Szerbiába. Belgrádban összesen nyolcvanháromezer menekültet regisztráltak, de közülük csak ötszázan kértek szerb menekültstátust. A magyar politikusokkal ellentétben a szerb miniszterelnök egy menekülttábort is felkeresett, és beszélgetett a bevándorlókkal.

„Mi nem fogunk kerítést és falakat építeni, hanem emberként bánunk a menekültekkel” – foglalta össze a szerb kormányfő.

A belgrádi külügy arra számít, hogy a magyar határzár miatt Horvátország irányába megy majd egyre több menekült, innen Magyarországra is könnyebb átjutni, mert ott nincs kerítés. Az osztrák belügyminiszter az Európai Bizottságtól kérte, hogy két hónapon belül kezdjék el a menekültekre vonatkozó dublini szabályok átdolgozását, mert túl nagy terhet rónak azokra az országokra, ahol először regisztrálják a menekülteket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!